Dzisiaj zapraszam Was do wypróbowania wyjątkowego przepisu na sernik na zimno, który nie tylko zachwyci Was swoim smakiem, ale również jest całkowicie bez cukru! Ten deser jest idealny na letnie dni, gdy szukamy czegoś lekkiego, orzeźwiającego i zdrowego. Wykorzystamy świeże owoce sezonowe, takie jak maliny i truskawki, aby dodać mu naturalnej słodyczy i koloru. Przygotowanie jest szybkie i proste.
Składniki:
500g twarogu sernikowego
250g mascarpone
2 -4 łyżki erytrytolu
15g żelatyny plus woda
100g malin
1 galaretka bez cukru plus łyżka erytrytolu
150g truskawek
Przygotowanie:
Zaczynamy od zalania żelatyny gorąca wodą. Po wymieszaniu odstawiamy na bok i przechodzimy do przygotowania serowej masy. W większym naczyniu łączymy 0.5kg twarogu sernikowego, jeden serek mascarpone, można zastąpić np. ricottą oraz dodajemy wybrany słodzik np. erytrytol w pudrze. Teraz miksujemy, aby wszystkie składniki się dobrze połączyły. W tym czasie żelatyna już lekko przestygła i dodajemy ją do masy sernikowej. Ponownie mieszamy. Na końcu jako ostatni składnik dodajemy maliny, mogą być całe lub można je wcześniej delikatnie rozdrobnić. Po wymieszaniu masa serowa jest już gotowa i czas ją przełożyć do formy np. tortownicy o średnicy 16cm. Po lekkim wyrównaniu wierzchu wstawiamy do lodówki, aby całość się zsiadła.
Na górną warstwę potrzebujemy jedną galaretkę bez cukru np. o smaku owoców leśnych, do której dodajemy wybrany słodzik a następnie zalewamy ją 400ml gorącej wody. Po wymieszaniu odstawiamy do przestudzenia, mieszając co jakiś czas.
Gdy spód serowy się już zsiądzie układamy owoce – mogą to być połówki truskawek, maliny, borówki czy porzeczki. Całość zalewamy lekko tężęjącą galaretką i wstawiamy do lodówki na około godzinę. W tym czasie ciasto dobrze się zsiądzie.
Pozostało nam już tylko pokrojenie ciasta i spróbowanie. Gotowy sernik przechowujemy w lodówce i wyjmujemy chwilę przed podaniem
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
ORIENTACYJNE MAKRO (około 10-12 porcji):
KALORIE: 1853 | BIAŁKO: 90g | TŁUSZCZ: 148g | WĘGLOWODANY: 44g | WĘGLOWODANY NETTO: 34g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników