


Dzień dobry! Dzisiaj mam dla Was przepis na niesamowicie proste i szybkie muffinki, idealne na śniadanie. Są puszyste, lekkie i co najważniejsze – bez mąki! Dzięki temu są idealnym wyborem dla osób na diecie bezglutenowej lub niskowęglowodanowej. Przygotowanie tych muffinek zajmie tylko kilka minut, a efekt końcowy z pewnością Was zachwyci. Gotowi? Zaczynajmy!
Składniki:
135g serka śmietankowego
50g tartego żółtego sera
2 jajka
sól, pieprz
Dodatki: suszone pomidory, oliwki, młoda cebula
Przygotowanie:
Bazą do muffinek będzie serek śmietankowy, który przekładamy do kielicha blendera. Następnie dodajemy tarty żółty ser np. gouda, emmentaler czy bardziej wyrazisty w smaku cheddar, kolejno 2 całe jajka i całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Teraz wystarczy tylko zmiksować wszystkie składniki.
Powstałą masą wypełniamy foremkę na muffinki. Z podanych składników wyszło mi łącznie 6 muffinek, Na końcu dodajemy ulubione dodatki np. kawałki suszonych pomidorów, oliwki i młodą cebulkę. Całość piekczemy w airfryerze przez około 15 minut w 180 stopniach C, opcja pieczenia ciasto. Można oczywiście tradycyjnie w piekarniku – czas pieczenia wynosi wtedy około 20-25 minut. Upieczone muffinki lekko studzimy i wyciągamy z formy.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
ORIENTACYJNE MAKRO na 1/6 sztuk:
KALORIE: 123 | BIAŁKO: 6g | TŁUSZCZ: 10g | WĘGLOWODANY: 2g | WĘGLOWODANY NETTO: 1.5g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników