Sałatka z kurczakiem i sosem tysiąca wysp

Przepis na obiad idealny to soczysty kurczak z dodatkiem kremowego sosu tysiąca wysp. Proste w przygotowaniu i bardzo sycące.

Przygotowany sos wystarczy na dwie porcje. Można schować w słoiczku i przechowywać w lodówce do 3 dni.

Zapraszam na wykonanie krok po kroku.

Sałatka z kurczakiem i sosem tysiąca wysp

Ilość porcji:

1

porcja
Czas:

30

minutes
Kalorie:

884

kcal

Składniki

  • 100g boczku

  • pierś z kurczaka

  • łyżka przyprawy do kurczaka

  • 100g pomidorów

  • 100g sałaty lodowej

  • 100g majonezu

  • 20g ketchupu

  • 20g ogórka kiszonego

  • łyżeczka octu jabłkowego

  • sól, pieprz

Wskazówki

  • W miseczce umieszczamy kolejno 100gramów majonezu, 20gramów ketchupu, 20gramów pokrojonych drobno ogórków kiszonych, łyżeczkę octu jabłkowego oraz sól i pieprz. Wszystko mieszamy i przekładamy do słoika. Wstawiamy do lodówki, aby sos się przegryzł.
  • Na patelni podsmażamy 100 gramów boczku do ulubionego poziomu chrupkości. Gotowy przekładamy na talerz.
  • 200gramową pierść z kurczaka nacieramy dokładnie przyprawą do kurczaka i smażamy na patelni, na której wcześniej był boczek. Po usmażeniu kroimy na paski.
  • Z główki sałaty lodowej odkrajamy czesć, około 1/3 i kroimy w kostkę. Układamy na talerzu. Dodajemy przecięte na pół pomidory koktajlowe, pokrojoną pierś z kurczaka oraz usmażony wcześniej boczek. Całość polewamy połową przygotowanego sosu.

Video do przepisu

MAKRO:

  • MAKRO: KALORIE: 884 | BIAŁKO: 63g | TŁUSZCZ:67g | WĘGLOWODANY: 10g | WĘGLOWODANY NETTO: 9g


Zobacz więcej przepisów na YouTube

Odwiedź mnie na Instagramie

Udostepnij:

Lubisz moje przepisy? Napijmy się razem wirtualnej kawy

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Udostepnij:
Facebook
Twitter

Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *