Przepis na obiad idealny to soczysty kurczak z dodatkiem kremowego sosu tysiąca wysp. Proste w przygotowaniu i bardzo sycące.
Przygotowany sos wystarczy na dwie porcje. Można schować w słoiczku i przechowywać w lodówce do 3 dni.
Zapraszam na wykonanie krok po kroku.
Sałatka z kurczakiem i sosem tysiąca wysp
Ilość porcji:
1
porcjaCzas:
30
minutesKalorie:
884
kcalSkładniki
100g boczku
pierś z kurczaka
łyżka przyprawy do kurczaka
100g pomidorów
100g sałaty lodowej
100g majonezu
20g ketchupu
20g ogórka kiszonego
łyżeczka octu jabłkowego
sól, pieprz
Wskazówki
- W miseczce umieszczamy kolejno 100gramów majonezu, 20gramów ketchupu, 20gramów pokrojonych drobno ogórków kiszonych, łyżeczkę octu jabłkowego oraz sól i pieprz. Wszystko mieszamy i przekładamy do słoika. Wstawiamy do lodówki, aby sos się przegryzł.
- Na patelni podsmażamy 100 gramów boczku do ulubionego poziomu chrupkości. Gotowy przekładamy na talerz.
- 200gramową pierść z kurczaka nacieramy dokładnie przyprawą do kurczaka i smażamy na patelni, na której wcześniej był boczek. Po usmażeniu kroimy na paski.
- Z główki sałaty lodowej odkrajamy czesć, około 1/3 i kroimy w kostkę. Układamy na talerzu. Dodajemy przecięte na pół pomidory koktajlowe, pokrojoną pierś z kurczaka oraz usmażony wcześniej boczek. Całość polewamy połową przygotowanego sosu.
Video do przepisu
MAKRO:
- MAKRO: KALORIE: 884 | BIAŁKO: 63g | TŁUSZCZ:67g | WĘGLOWODANY: 10g | WĘGLOWODANY NETTO: 9g
Zobacz więcej przepisów na YouTube
Odwiedź mnie na Instagramie