Jeśli Twoje keto naleśniki się rwą podczas przewracania ich na drugą stronę, pękają i przywierają jeszcze do patelni to wypróbuj ten przepis. Otrzymasz elastyczne naleśniki, które bez problemu dadzą się usmażyć i w smaku przypominają te tradycyjne. Wypełnij ulubionym nadzieniem na słodko lub w wersji wytrawnej.
Składniki na 3 sztuki:
3 jajka
szczypta soli
20g rozpuszczonego masła klarowanego
30g mascarpone/ serka śmietankowego naturalnego
2 czubate łyżki błonnika bambusowego ok 15g
Nadzienie wg uznania:)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w jednym naczyniu. Miksujemy przez chwilę blenderem, aż ciasto będzie gładkie. Rozgrzewamy patelnie i wylewamy pierwszą porcję ciasta. Z podanych składników wyjdą 3 naleśniki o średnicy 25cm. Jeśli ciasto będzie za gęste, należy dodać trochę wody. Smażymy lekko powyżej minuty, aż brzegi naleśnika zaczną się lekko przypiekać. Przewracamy na drugą stronę i smażymy już krócej. Czynność powtarzamy z kolejnymi naleśnikami. Dodatek tłuszczu sprawi, iż nie trzeba już dodatkowo natłuszczać patelni.
Podajemy z ulubionymi składnikami, u mnie jest to biały twaróg z solą, młodą cebulką, dodatkiem śmietanki 30% oraz przyprawy suszonych pomidorów z czosnkiem. Smarujemy i gotowe. Ty możesz oczywiście wypełnić je innym dowolnym nadzieniem.
Błonnik bambusowy lub inaczej mąka bambusa nadaje naleśnikom struktury i sprawia, iż są bardziej trwałe. Życzę smacznego 🙂
Zobacz wykonanie tego dania krok po kroku.
ORIENTACYJNE MAKRO na 1 naleśnik:
KALORIE: 190 | BIAŁKO: 7g | TŁUSZCZ: 16g | WĘGLOWODANY: 0g | WĘGLOWODANY NETTO: 0g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników
2 Responses
wyglądają obłędnie
Dziękuję za komentarz:)