Przepis na KETO naleśniki, które zawsze wychodzą

keto naleśniki bambusowe

Jeśli Twoje keto naleśniki się rwą podczas przewracania ich na drugą stronę, pękają i przywierają jeszcze do patelni to wypróbuj ten przepis. Otrzymasz elastyczne naleśniki, które bez problemu dadzą się usmażyć i w smaku przypominają te tradycyjne. Wypełnij ulubionym nadzieniem na słodko lub w wersji wytrawnej.

Składniki na 3 sztuki:

3 jajka

szczypta soli

20g rozpuszczonego masła klarowanego

30g mascarpone/ serka śmietankowego naturalnego

2 czubate łyżki błonnika bambusowego ok 15g

Nadzienie wg uznania:)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w jednym naczyniu. Miksujemy przez chwilę blenderem, aż ciasto będzie gładkie. Rozgrzewamy patelnie i wylewamy pierwszą porcję ciasta. Z podanych składników wyjdą 3 naleśniki o średnicy 25cm. Jeśli ciasto będzie za gęste, należy dodać trochę wody. Smażymy lekko powyżej minuty, aż brzegi naleśnika zaczną się lekko przypiekać. Przewracamy na drugą stronę i smażymy już krócej. Czynność powtarzamy z kolejnymi naleśnikami. Dodatek tłuszczu sprawi, iż nie trzeba już dodatkowo natłuszczać patelni.

Podajemy z ulubionymi składnikami, u mnie jest to biały twaróg z solą, młodą cebulką, dodatkiem śmietanki 30% oraz przyprawy suszonych pomidorów z czosnkiem. Smarujemy i gotowe. Ty możesz oczywiście wypełnić je innym dowolnym nadzieniem.

Błonnik bambusowy lub inaczej mąka bambusa nadaje naleśnikom struktury i sprawia, iż są bardziej trwałe. Życzę smacznego 🙂

Zobacz wykonanie tego dania krok po kroku.

ORIENTACYJNE MAKRO na 1 naleśnik:

KALORIE: 190 | BIAŁKO: 7g | TŁUSZCZ: 16g | WĘGLOWODANY: 0g | WĘGLOWODANY NETTO: 0g

*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników



Udostepnij:

Lubisz moje przepisy? Napijmy się razem wirtualnej kawy

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Udostepnij:
Facebook
Twitter

Polecane wpisy

Dodaj komentarz

2 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *