Proste i szybkie w przygotowaniu roladki na Wielkanoc w dwóch wersjach, z jajkiem lub z serkiem. Sprawdzą się nie tylko na Śniadanie Wielkanocne, ale również jako posiłek do pracy.
ROLADKI Z SZYNKI NA 2 SPOSOBY
Ilość porcji:
9
porcjiCzas przygotowania:
20
minutCzas pieczenia:minut
Przygotowane roladki przechowujemy w lodówce.
Roladki z jajkiem:
3 jajka
mały ogórek kiszony, pokrojony
50g tartego żółtego sera
szczypiorek
sól, pieprz
czubata łyżka majonezu
5 plastrów szynki
Roladki z serkiem:200g serka śmietankowego
30g papryki pociętej w drobną kostkę
łyżka szczypiorku
łyżka natki pietruszki
sól, pieprz
4 plastry szynki
Wskazówki
- Ugotuj jajka na twardo. Po ostudzeniu obierz ze skorupek i pokrój na drobną kosteczkę. Przełóż do miski, dodaj pozostałe składniki oprócz szynki i wymieszaj.
- Na talerzu lub desce do krojenia rozłóż plastry szynki (najlepiej, aby miały kształt prostokąta). Masę jajeczną podziel na 5 części i każdą rozsmaruj na szynce. Zwijaj pojedyncze plastry w rulon.
- W celu przygotowania roladek z serkiem, wymieszaj wszystkie składniki oprócz szynki. Masę podziel na 4. Każdą część wykładaj na plaster szynki i zwijaj w rulon.
- Smacznego:)
Video do przepisu
MAKRO:
- MAKRO na 1 z 5 roladkę z jajkiem: KALORIE: 154.8 | BIAŁKO: 10.4g | TŁUSZCZ: 12.2g | WĘGLOWODANY: 0.6g | WĘGLOWODANY NETTO: 0.6g
- MAKRO na 1 z 4 roladek z serkiem: KALORIE: 142.7 | BIAŁKO: 6.4g | TŁUSZCZ: 12g | WĘGLOWODANY: 2.1g | WĘGLOWODANY NETTO: 2g
Wypróbowałaś/eś ten przepis?
Wejdź na Instagram i oznacz @tluste_gary
Zobacz więcej przepisów na YouTube