Zapraszam na pyszne śniadanie, czyli pieczony keto omlet z dodatkami. Idealne śniadanie, które przygotujesz zarówno w domu, jak i zabierzesz ze sobą do pracy. To tylko kilka prostych składników i mamy omlet gotowy.
Składniki na 1 porcję:
50g frankurterek
50g papryki
100g pomidorów
2 jajka
łyżka sera grana padano/ parmezanu
2 łyżki śmietanki 30%
sól, pieprz
łyżeczka przyprawy prowansalskiej
łyżka oleju MCT
2 łyżki natki pietruszki
Przygotowanie:
Zaczynamy od pokrojenia dwóch frankfurterek, kawałka papryki oraz pomidorów na mniejsze kawałki. Gdy wszystko będzie gotowe przekładamy do naczynia do zapiekania, u mnie jest to silikonowa forma. Można użyć również innej – preferowana średnica naczynia wynosi 18 cm. Kolejno przechodzimy do przygotowania masy jajecznej – 2 jajka łączymy z łyżką tartego parmezanu lub grana padano, 2 łyżkami śmietany kremówki 30%, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz 2 łyżkami pociętej natki pietruszki. Aby zwiększyć ilość tłuszczu można dodać łyżkę oleju MCT. Zamiennie można użyć masła klarowanego lub oleju kokosowego.
Tak przygotowaną masę wlewamy do wcześniej przygotowanego naczynia i wstawiamy do misy airfryera . Pieczemy około 18-20 minut. Można również w piekarniku – około 25-30 minut w 180°C. Po wyjęciu omlet jest gotowy, smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można również przygotować jego wersję tradycyjnie na patelni.
Zobacz wykonanie tego pieczonego omleta krok po kroku.
ORIENTACYJNE MAKRO:
KALORIE: 507 | BIAŁKO: 32g | TŁUSZCZ: 39g | WĘGLOWODANY: 12g | WĘGLOWODANY NETTO: 8g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników