KETO kremowy sernik z musem czekoladowym

Przepis na pyszny kremowy keto sernik z musem czekoladowym. Idealne ciasto na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia lub jako deser na weekend np. do niedzielnej kawy. Połączenie sernika pieczonego w kąpieli wodnej z delikatnym i puszystym musem czekoladowym jest idealne. W zależności od wielkości foremki, u mnie jest to średnica 18 cm wyjedzie 10 – 12 kawałków a jeden to tylko 6g węglowodanów.

Tak przygotowane ciasto dekorujemy w najprostszej wersji kakao – posypujemy wierzch, można również zetrzeć czekoladę na tarce o grubszych oczkach lub ubić śmietankę i dekoracyjne ozdobić. Kremowy keto sernik z musem czekoladowym skradnie Wasze serca. Upiecz i zaskocz najbliższych. Wypróbuj przepis i daj znać w komentarzach jak smakuje:)

Kremowy sernik z musem czekoladowym

Ilość porcji:

10

kawałków
Kalorie:

330

kcal
Czas przygotowania:

20

minut
Czas chłodzenia:

360

minut

Foremka ma średnicę 18cm.

Składniki

  • 500g twarogu sernikowego

  • 250g mascarpone

  • 3 jajka

  • 4 łyżki eryrytolu lub więcej

  • skórka z pomarańczy

    Mus czekoladowy:

  • 100g czekolady 74%

  • 250ml śmietanki 30%

  • 3-4 łyżki erytrytolu lub więcej

  • czubata łyżeczka kakao

Wskazówki

  • Wszystkie składniki na sernik miksujemy, aż masa będzie puszysta.
    Na dno foremki o średnicy 18cm wykładamy papier do pieczenia. Kolejno tak przygotowaną foremkę owijamy folią aluminiową. Sernik będziemy piec w kąpieli wodnej a folia zabezpieczy ciasto przed dostaniem się tam wody. Do foremki przelewamy przygotowaną wcześniej masę serową i wyrównujemy wierzch.
    Foremkę z ciastem wstawiamy do większego naczynia żaroodpornego i po wstawieniu do piekarnika uzupełniamy do połowy formy gorącą wodą. Pieczemy około 60 minut w 160°C a kolejne 20 minut w 180°c, aż góra sernika zacznie się przypiekać. Opcja grzania góra-dół. Po upieczeniu sernik pozostawiamy do przestudzenia na 2-3 godziny.
  • Mus czekoladowy: czekoladę podzieloną na kostki rozpuszczamy, a następnie pozostawiamy do przestudzenia. Do misy miksera przelewamy 250ml zimnej śmietanki 30%, wyjętej prosto z lodówki. Dodajemy 3, 4 łyżki erytrytolu (można więcej lub mniej) a także czubatą łyżeczkę kakao. Miksujemy, aż masa będzie puszysta. Nie za długo bo śmietanka może się za bardzo ubić i powstanie masło. Do przestudzonej masy czekoladowej dodajemy łyżkę ubitej śmietanki i mieszamy, kolejno dodajemy 2 łyżki. Dzięki temu masa czekoladowa nie będzie taka gęsta i łatwiej będzie ją wymieszać z resztą. Następne całość przekładamy do śmietanki i energicznie mieszamy do połączenia składników. Przekładamy na sernik i wyrównujemy wierzch. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, aby mus dobrze się zsiadł. Następnego dnia posypujemy kakao lub dekorujemy wg uznania.
  • Smacznego:)

Video do przepisu

Orientacyjne MAKRO*:

  • KALORIE: 330 | BIAŁKO: 11g | TŁUSZCZ: 29g | WĘGLOWODANY: 6g | WĘGLOWODANY NETTO: 6g *MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników
Zobacz pozostałe przepisy na KETO Święta Bożego Narodzenia – link

Udostepnij:

Lubisz moje przepisy? Napijmy się razem wirtualnej kawy

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Udostepnij:
Facebook
Twitter

Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *