Przepis na pulpety z suszonymi pomidorami w śmietanowym sosie

Pulpety w śmietanowym sosie

Zapraszam na pulpety z suszonymi pomidorami w śmietanowym sosie. Idealne do podania na obiad solo lub z warzywami.

Składniki:

300g mielonego mięsa wieprzowego np. z karkówki

30g sera tartego mozzarella

20g suszonych pomidorów odsączonych z oleju

łyżka smalcu

ząbek czosnku

50g śmietanki 30%

30ml wody

4 łyżki natki pietruszki

sól, pieprz

Przygotowanie:

Do naczynia przekładamy 300g wieprzowego mięsa, kolejno dodajemy ser mozzarella tarty lub pocięty w drobną kostkę, kawałki suszonych pomidorów odsączone z zalewy, a na końcu doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Mieszamy.  Z powstałej masy lepimy kuleczki i układamy na talerzu.

Na patelni rozpuszczamy smalec i na gorącym układamy pulpety. Podsmażamy z każdej strony obracając je co jakiś czas. Gdy będą już rumiane dodajemy spory ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, smażymy chwilę i zalewamy odrobiną wody. Przykrywamy pokrywką i dusimy około 15 minut. Po tym czasie dodajemy śmietanę kremówkę, można również kremowy serek śmietankowy, doprawiamy do smaku, a na końcu dodajemy pociętą natkę pietruszki. Mieszamy i gotowe. Całe danie możesz podzielić na porcje. Przechowujemy je w lodówce. Życzę smacznego:)

Zobacz wykonanie tego przepsiu krok po kroku.

ORIENTACYJNE MAKRO:

KALORIE: 1081 | BIAŁKO: 67g | TŁUSZCZ: 87g | WĘGLOWODANY: 7g | WĘGLOWODANY NETTO: 6g

*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników



Udostepnij:

Lubisz moje przepisy? Napijmy się razem wirtualnej kawy

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Udostepnij:
Facebook
Twitter

Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *