Zapraszam na pulpety z suszonymi pomidorami w śmietanowym sosie. Idealne do podania na obiad solo lub z warzywami.
Składniki:
300g mielonego mięsa wieprzowego np. z karkówki
30g sera tartego mozzarella
20g suszonych pomidorów odsączonych z oleju
łyżka smalcu
ząbek czosnku
50g śmietanki 30%
30ml wody
4 łyżki natki pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Do naczynia przekładamy 300g wieprzowego mięsa, kolejno dodajemy ser mozzarella tarty lub pocięty w drobną kostkę, kawałki suszonych pomidorów odsączone z zalewy, a na końcu doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Mieszamy. Z powstałej masy lepimy kuleczki i układamy na talerzu.
Na patelni rozpuszczamy smalec i na gorącym układamy pulpety. Podsmażamy z każdej strony obracając je co jakiś czas. Gdy będą już rumiane dodajemy spory ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, smażymy chwilę i zalewamy odrobiną wody. Przykrywamy pokrywką i dusimy około 15 minut. Po tym czasie dodajemy śmietanę kremówkę, można również kremowy serek śmietankowy, doprawiamy do smaku, a na końcu dodajemy pociętą natkę pietruszki. Mieszamy i gotowe. Całe danie możesz podzielić na porcje. Przechowujemy je w lodówce. Życzę smacznego:)
Zobacz wykonanie tego przepsiu krok po kroku.
ORIENTACYJNE MAKRO:
KALORIE: 1081 | BIAŁKO: 67g | TŁUSZCZ: 87g | WĘGLOWODANY: 7g | WĘGLOWODANY NETTO: 6g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników