Przepis na pyszny puszysty omlet japoński w wersji keto. Przygotujemy go bez dodatku tradycyjnej mąki czy cukru. Zobaczcie tylko na makro gotowego omleta – nie zawiera praktycznie węglowodanów.
Składniki:
2 jajka
50g jogurt greckiego lub śmietany 12 lub 18%
2 łyżki mleka krowiego, kokosowego lub napoju orzechowego
łyżeczka masła klarowanego
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Przygotowanie:
Zaczynamy od ubicia dwóch białek z dodatkiem soli na puszystą pianę. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki- do dwóch żółtek dodajemy trochę jogurtu greckiego lub śmietany 12 lub 18%, około 2 łyżek mleka krowiego, kokosowego lub napoju orzechowego, odrobinę proszku do pieczenia oraz 2 łyżki błonnika bambusowego. Mieszamy przez chwilę, aż wszystko dobrze się połączy i taką masę jajeczną dodajemy do wcześniej ubitych białek. Mieszamy delikatnie.
Rozgrzewamy patelnię i na łyżeczce masła będziemy smażyć omlet. Moja patelnia ma średnicę 20cm. Smażymy omlet pod przykryciem na średniej mocy przez kilka minut, aż brzegi zaczną lekko odstawać od patelni. Po przewróceniu na drugą stronę trzymamy jeszcze chwilę na patelni i podajemy. Omlet nie jest suchy, dzięki dodanemu jogurtowi greckiemu. Możemy zjeść go samego lub podać z ulubionymi dodatkami.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
ORIENTACYJNE MAKRO:
KALORIE: 260 | BIAŁKO: 14g | TŁUSZCZ: 19g | WĘGLOWODANY: 4g | WĘGLOWODANY NETTO: 0g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników