
Tą pyszną keto sałatkę możesz przygotować na śniadanie lub zabrać z sobą jako posiłek do pracy. Do jej przygotowania potrzebujesz zaledwie 20 minut.
Składniki na 1 porcję:
150g brokuła
2 jajka
80g sera feta lub kanapkowego tłustego
cebula dymka
1 pomidor
20g borówek amerykańskich
10g orzechów włoskich
sól, pieprz
2 łyżki octu balsamicznego
łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Kawałek brokuła kroimy na różyczki a następnie gotujemy w osolonej wodzie przez kilka minut al’dante. W drugim naczyniu gotujemy 2 jajka na twardo.
Podczas, gdy brokuł i jajka się gotują przygotujemy pozostałe składniki – kawałek sera feta lub tzw. kanapkowego w wersji tłustej. Kroimy go w nie za dużą kostkę, do tego trochę cebuli dymki. Ugotowane i lekko przestudzone jajka dzielimy na ćwiartki. Dalej będzie nam potrzebny większy pomidor lub pomidorki koktajlowe.
Składniki są już gotowe, więc czas na złożenie dania. Wykładamy ugotowanego i przestudzonego brokuła, kawałki pomidora, jajko, ser i cebulkę. Dodajemy garść borówek oraz orzechów, ja mam akurat włoskie. Teraz czas na doprawienie sałatki do smaku – solą, pieprzem, octem balsamicznym, który podkręci smak i na końcu oliwa. Zobaczcie jak kolorowa jest sałatka.
Zobacz wykonanie tego dania krok po kroku.
ORIENTACYJNE MAKRO:
KALORIE: 653 | BIAŁKO: 34g | TŁUSZCZ: 448g | WĘGLOWODANY: 25g | WĘGLOWODANY NETTO: 18g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników
3 Responses
Przepisy są b. łatwe do wykonania. Smakują wyśmienicie.
Przepisy są b. łatwe do wykonania. Smakują wyśmienicie.
Przepisy są b. łatwe do wykonania. Smakują wyśmienicie.