
Gdy zatęsknisz za pieczywem – te KETO bułeczki przygotujesz w kwadrans zaledwie z kilku składników.
Składniki na 2 sztuki:
2 jajka łyżka nasion słonecznika
łyżka nasion dyni
łyżka nasion siemienia lnianego
sól
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki masła orzechowego 100%
Do wysmarowania foremek trochę masła plus babka jajkowata/ mąka kokosowa do posypania.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki łączymy w jednym naczyniu i mieszamy przez chwilę, aż wszystkie składniki się połączą.
W kolejnym kroku będziemy potrzebować dwóch foremek do pieczenia, średnica około 8 cm, które smarujemy tłuszczem, może być to masło lub olej kokosowy i posypujemy np. zmieloną babką jajowatą. Pozwoli to później łatwiej wyjąć bułeczki. Jeśli nie lubicie babki jajowatej może to być także np. mąka kokosowa. Przygotowaną wcześniej masy rozlewamy do foremek a następnie pieczemy w piekarniku około 10-15 minut w 180°C lub mikrofalówce około 3 minut i gotowe. Po lekkim przestudzeniu wyjmujemy z foremek. Po przekrojeniu możemy dodać ulubione dodatki i kanapki gotowe. Jest to przepis podstawowy. Można go wzbogacić o ulubione przyprawy lub zioła. Napiszcie proszę w komentarzach co sądzicie o takiej propozycji.
Zobacz wykonanie keto bułeczek krok po kroku.
ORIENTACYJNE MAKRO na 1 z 2 bułeczek:
KALORIE: 282 | BIAŁKO: 16g | TŁUSZCZ: 21g | WĘGLOWODANY: 8g | WĘGLOWODANY NETTO: 6g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników