![Pasta jajeczna z awokado](https://tlustegary.pl/wp-content/uploads/2024/01/IMG_3228-576x1024.jpeg)
Pasta jajeczna z awokado podana na miseczce z sera to smaczne i zdrowe danie, które idealnie sprawdzi się jako śniadanie lub przekąska. Połączenie kremowego awokado z delikatnymi jajkami oraz serem tworzy niezwykle aromatyczne połączenie, które zachwyci nie tylko Twoje kubki smakowe, ale również oczy.
Aby przygotować to danie potrzebujesz kilku prostych składników i zaledwie kilka minut, więc jest to idealna opcja dla osób poszukujących szybkich i łatwych przepisów.
Składniki:
2 jajka
30g sera tartego parmezan lub grana padano
80g awokado
20g oliwek
15g serka śmietankowego (cream cheese)
sól, pieprz
Przygotowanie:
Na gorącą patelnię wsypujemy tarty ser parmezan, może być też grana padano. Rozprowadzamy go na dnie patelni, tak aby utworzyć okrągły kształt i podsmażamy na średniej mocy przez kilka minut. Ser w tym czasie się rozpuści i ładnie od spodu przypiecze. Gotowy zdejmujemy i układamy np. na rączce łyżki tak aby powstało nam zagłębienie. Uważamy przy tym bo ser jest jeszcze bardzo gorący. Pozostawiamy go do przestudzenia, w tym czasie nabierze kształtu.
Następnie gotujemy dwa jajka na twardo. Dalej potrzebujemy połowę awokado, które kroimy w kostkę i dodajemy do jajek. Kolejno kroimy jeszcze dosyć drobno kilka czarnych oliwek. Gdy wszystkie składniki mamy już w miseczce doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Dodajemy łyżkę kremowego serka i mieszamy. Po chwili nasza pasta jajeczna jest już gotowa. Wkładamy ją do przygotowanej przed chwilą serowej miseczki. Śniadanie mamy już gotowe. Takich serowych miseczek możecie przygotować więcej, mogą być mniejsze lub większe.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
ORIENTACYJNE MAKRO na całość:
KALORIE: 473 | BIAŁKO: 27g | TŁUSZCZ: 37g | WĘGLOWODANY: 8g | WĘGLOWODANY NETTO: 5g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników