Dzień dobry, Zapraszam Was na przepis na pyszną wielkanocną paschę. Idealna na Śniadanie Wielkanocne. Jest z dodatkiem pistacji, orzechów pekan i czekolady ale wybór dodatków należy do Ciebie.
PRZEPIS NA WIELKANOCNĄ KETO PASCHĘ
Ilość porcji:
10
porcjiKalorie:
244
kcalCzas przygotowania:
30
minutCzas chłodzenia:
1
nocŚrednica sitka 18cm.
Składniki
3 żółtka
3 łyżki erytrytolu
50ml śmietanki 36%
500g twarogu tłustego
100g miękkiego masła
aromat pomarańczowy
łyżka skórki pomarańczowej
40 czekolady 85%
50g łącznie (pistacje, pekan i orzechy włoskie)
Do dekoracji- orzechy, jadalne kwiaty
Wskazówki
- W misie miksera umieść żółtka oraz erytrytol. Miksuj około 5 minut, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodaj śmietankę i dalej ubijaj kolejne 5 minut.
- Do wyższego garnka nalej wodę i zagotuj. Postaw na garnku miskę i gdy masa zacznie się robić ciepła miksuj około 15 minut. W trakcie miksowania będzie gęstnieć. Gotową odstaw do ostudzenia.
- W oddzielnym naczyniu za pomocą blendera zmiksuj twaróg oraz miękkie masło.
- Chłodną masę jajeczną zacznij ponownie miksować i dodawaj po jednej łyżce masy serowej, nie przerywając miksowania. Gdy będzie gotowe odstawiamy na bok.
- Czekoladę oraz orzechy kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do przygotowanej masy i mieszamy. Sitko ustawiamy nad miską, wykładamy gazą, bawełnianą ściereczką lub muślinową. Przekładamy gotową masę i wyrównujemy. Przykrywany brzegami tkaniny i obciążamy np. talerzem. Wstawiamy do lodówki na całą noc. Rano wyjmujemy, przekładamy na talerz i dekorujemy.
- Przechowujemy do lodówce do 3 dni.
- Smacznego:)
Video do przepisu
MAKRO na 1 z 10 kawałków:
- KALORIE: 244.3 | BIAŁKO: 10.2g | TŁUSZCZ: 21.3g | WĘGLOWODANY: 3.4g | WĘGLOWODANY NETTO: 3.1g
Wypróbowałaś/eś ten przepis?
Wejdź na Instagram i oznacz @tluste_gary
Zobacz więcej przepisów na YouTube