Pyszna ryba po grecku bez marchewki i dodatkowych węglowodanów. Wbrew pozorom szybko się robi:)
KETO ryba po grecku
Ilość porcji:
6
porcjiCzas:
2
hoursKalorie:
2040
kcalNajlepiej smakuje następnego dnia.
Składniki
500g dorsza
2 jajka
sól, pieprz
150g mielonych migdałów blanszowanych
150g masła lub ghee
200g cebuli
100g pora
100g czerwonej papryki
400g kalarepy
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
łyżka octu jabłkowego
500ml sosu pomidorowego
Wskazówki
- 500g umytej i osuszonej ryby np. dorsza kroimy na mniejsze kawałki. Na talerzu rozbijamy dwa całe jajka, dodajemy sól oraz pieprz. Mieszamy wszystko razem. Obtaczamy rybę w jajku a następnie w zmielonych blanszowanych migdałach.
- Na patelni rozgrzewamy 75g masła lub ghee i smażymy rybę z obu stron. Gotową zdejmujemy z patelni i odkładamy na talerz.
- Na desce kroimy warzywa: cebulę, por oraz jedną czerwoną paprykę. Na tarce o dużych oczkach ścieramy jedną kalarepę. Na patelni po rybie, dodajemy 75 gramów masła lub ghee a następnie dodajemy cebulę oraz pora. Smażymy.
- Kolejno dodajemy paprykę oraz kalarepę. Gdy się podsmażą dodajemy koncentrat pomidorowy, ocet jabłkowy, sos pomidorowy, sól oraz pieprz do smaku. Dusimy pod przykryciem około 40 minut. Do powstałego sosu dodajemy wcześniej usmażoną rybę i mieszamy. Danie jest gotowe. Najlepiej smakuje następnego dnia.
- Smacznego:)
Video do przepisu
MAKRO:
- MAKRO na 1 z 6 porcji: KALORIE: 340 | BIAŁKO: 20.5g | TŁUSZCZ: 24g | WĘGLOWODANY: 13g | WĘGLOWODANY NETTO: 10g
Zobacz więcej przepisów na YouTube
Odwiedź mnie na Instagramie