Przepis na świąteczną rybę po grecku

Pyszna ryba po grecku bez marchewki i dodatkowych węglowodanów. Wbrew pozorom szybko się robi:)

KETO ryba po grecku

Ilość porcji:

6

porcji
Czas:

2

hours 
Kalorie:

2040

kcal

Najlepiej smakuje następnego dnia.

Składniki

  • 500g dorsza

  • 2 jajka

  • sól, pieprz

  • 150g mielonych migdałów blanszowanych

  • 150g masła lub ghee

  • 200g cebuli

  • 100g pora

  • 100g czerwonej papryki

  • 400g kalarepy

  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • łyżka octu jabłkowego

  • 500ml sosu pomidorowego

Wskazówki

  • 500g umytej i osuszonej ryby np. dorsza kroimy na mniejsze kawałki. Na talerzu rozbijamy dwa całe jajka, dodajemy sól oraz pieprz. Mieszamy wszystko razem. Obtaczamy rybę w jajku a następnie w zmielonych blanszowanych migdałach.
  • Na patelni rozgrzewamy 75g masła lub ghee i smażymy rybę z obu stron. Gotową zdejmujemy z patelni i odkładamy na talerz.
  • Na desce kroimy warzywa: cebulę, por oraz jedną czerwoną paprykę. Na tarce o dużych oczkach ścieramy jedną kalarepę. Na patelni po rybie, dodajemy 75 gramów masła lub ghee a następnie dodajemy cebulę oraz pora. Smażymy.
  • Kolejno dodajemy paprykę oraz kalarepę. Gdy się podsmażą dodajemy koncentrat pomidorowy, ocet jabłkowy, sos pomidorowy, sól oraz pieprz do smaku. Dusimy pod przykryciem około 40 minut. Do powstałego sosu dodajemy wcześniej usmażoną rybę i mieszamy. Danie jest gotowe. Najlepiej smakuje następnego dnia.
  • Smacznego:)

Video do przepisu

MAKRO:

  • MAKRO na 1 z 6 porcji: KALORIE: 340 | BIAŁKO: 20.5g | TŁUSZCZ: 24g | WĘGLOWODANY: 13g | WĘGLOWODANY NETTO: 10g


Zobacz więcej przepisów na YouTube

Odwiedź mnie na Instagramie

Udostepnij:

Lubisz moje przepisy? Napijmy się razem wirtualnej kawy

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Udostepnij:
Facebook
Twitter

Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *