Rewolucja w kuchni: Wypróbuj gołąbki bez ryżu i zawijania

gołąbki bez zawijania

W przeciwieństwie do tradycyjnych gołąbków, które zawijamy w liście kapusty, ten przepis wykorzystuje różnorodne składniki, które dodają nie tylko wyjątkowego smaku, ale również konsystencji. Nie używając ryżu, nadamy temu daniu nowy wymiar, podkreślając bogactwo smaków mięsa i warzyw. Bez względu na to, czy jesteś na diecie keto/ low carb, czy preferujesz po prostu zdrową kuchnię, ten przepis przyciągnie Twoje zainteresowanie.

Składniki:

1/2 młodej kapusty ok 200g

1 cebula

100g kalafiora

2 łyżki smalcu

400g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego

1 jajko

sól, pieprz

500ml passaty pomidorowej

100ml śmietanki

przyprawy: łyżeczka suszonej bazylii, oregano, czosnku niedźwiedziego

Przygotowanie:

Potrzebujemy połowę główki młodej kapusty, którą kroimy w nie za duże kawałki. Gotową odkładamy na bok i przechodzimy do kolejnych składników. W malakserze umieszczamy jedną cebulę oraz kalafior podzielony na różyczki. Następnie rozdrabiamy przez chwilę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu, może być masła klarowanego i na gorący tłuszcz przekładamy rozdrobnionego kalafiora z cebulą. Podsmażamy przez około 5 minut i dodajemy kawałki kapusty. Całość smażymy, tak długo aż kapusta straci na objętości, zajmie to około 15 minut. Gorącą przekładamy do miski i pozostawiamy do przestudzenia.

Dalej dodajemy do niej jajko oraz mięso. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem a następnie wyrabiamy dłonią. Z gotowego mięsa tworzymy zgrabne kulki, które lekko spłaszamy. Z podanych składników wyszło mi ich 7. Rozgrzewamy znów tłuszcz na patelni, u mnie jest to łyżka smalcu i obsmażamy pulpety z obu stron. Gotowe przekładamy do naczynia do zapiekania.

Pozostał nam do przygotowania już tylko sos. W tym celu łączymy ze sobą passatę pomidorową, śmietankę, a następnie doprawiamy do smaku. Mieszamy całość i tak przygotowanym sosem zalewamy pulpety. Wstawiamy je do nagrzanego piekarnika do 190°C na około 40 minut, grzanie góra-dół. Gotowe udekorowałam jeszcze natką pietruszki. Opcjonalnie na 10 minut przed końcem pieczenia można jeszcze posypać całość tartym serem.

Zobacz wykonanie tego dania krok po kroku.

ORIENTACYJNE MAKRO na 1 z 7szt z sosem:

KALORIE: 221 | BIAŁKO: 14g | TŁUSZCZ: 16g | WĘGLOWODANY: 7g | WĘGLOWODANY NETTO: 5g

*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników



 

Lubisz moje przepisy? Napijmy się razem wirtualnej kawy

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Jedna odpowiedź

  1. Popełniłam po raz drugi te wspaniałe gołąbki i zwiedziona własnym ” geniuszem” zapomniałam o dodaniu jajka do masy😉🤪… W skrócie: da się, chociaż było dramatycznie, dwa z 14( podwójna porcja) podczas smażenia straciły formę🫠. Wyszły obłędnie jak za pierwszym razem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *