Rewolucja w kuchni: Wypróbuj gołąbki bez ryżu i zawijania

gołąbki bez zawijania

W przeciwieństwie do tradycyjnych gołąbków, które zawijamy w liście kapusty, ten przepis wykorzystuje różnorodne składniki, które dodają nie tylko wyjątkowego smaku, ale również konsystencji. Nie używając ryżu, nadamy temu daniu nowy wymiar, podkreślając bogactwo smaków mięsa i warzyw. Bez względu na to, czy jesteś na diecie keto/ low carb, czy preferujesz po prostu zdrową kuchnię, ten przepis przyciągnie Twoje zainteresowanie.

Składniki:

1/2 młodej kapusty ok 200g

1 cebula

100g kalafiora

2 łyżki smalcu

400g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego

1 jajko

sól, pieprz

500ml passaty pomidorowej

100ml śmietanki

przyprawy: łyżeczka suszonej bazylii, oregano, czosnku niedźwiedziego

Przygotowanie:

Potrzebujemy połowę główki młodej kapusty, którą kroimy w nie za duże kawałki. Gotową odkładamy na bok i przechodzimy do kolejnych składników. W malakserze umieszczamy jedną cebulę oraz kalafior podzielony na różyczki. Następnie rozdrabiamy przez chwilę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu, może być masła klarowanego i na gorący tłuszcz przekładamy rozdrobnionego kalafiora z cebulą. Podsmażamy przez około 5 minut i dodajemy kawałki kapusty. Całość smażymy, tak długo aż kapusta straci na objętości, zajmie to około 15 minut. Gorącą przekładamy do miski i pozostawiamy do przestudzenia.

Dalej dodajemy do niej jajko oraz mięso. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem a następnie wyrabiamy dłonią. Z gotowego mięsa tworzymy zgrabne kulki, które lekko spłaszamy. Z podanych składników wyszło mi ich 7. Rozgrzewamy znów tłuszcz na patelni, u mnie jest to łyżka smalcu i obsmażamy pulpety z obu stron. Gotowe przekładamy do naczynia do zapiekania.

Pozostał nam do przygotowania już tylko sos. W tym celu łączymy ze sobą passatę pomidorową, śmietankę, a następnie doprawiamy do smaku. Mieszamy całość i tak przygotowanym sosem zalewamy pulpety. Wstawiamy je do nagrzanego piekarnika do 190°C na około 40 minut, grzanie góra-dół. Gotowe udekorowałam jeszcze natką pietruszki. Opcjonalnie na 10 minut przed końcem pieczenia można jeszcze posypać całość tartym serem.

Zobacz wykonanie tego dania krok po kroku.

ORIENTACYJNE MAKRO na 1 z 7szt z sosem:

KALORIE: 221 | BIAŁKO: 14g | TŁUSZCZ: 16g | WĘGLOWODANY: 7g | WĘGLOWODANY NETTO: 5g

*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników



Udostepnij:

Lubisz moje przepisy? Napijmy się razem wirtualnej kawy

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Udostepnij:
Facebook
Twitter

Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *