Dzisiaj zapraszam na przepis na smaczny omlet z borówkami, który przygotujesz w wersji pieczonej. Idealny, gdy masz chwilę aby zjeść ciepłe śniadanie. Do jego przygotowania nie potrzebujesz mąki, a jedynie kilka prostych składników. Omlet jest bogaty w białko co sprawi, iż uczucie sytości pozostanie na dłużej.
Składniki:
2 jajka
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
trochę cynamonu
szczypta soli
15g masła
130ml mleczka kokosowego
30g odżywki białkowej waniliowej lub mąka migdałowa
opcjonalnie słodzik
100g borówek
Przygotowanie:
Zaczynamy od uruchomienia piekarnika w opcji termoobiegu i ustawiamy temp na 170°C. Do naczynia w którym będziemy piec omlet wkładamy masło i całość wstawiamy do piekarnika, aby masło się rozpuściło. W tym czasie, gdy piekarnik się nagrzewa przygotujemy pozostałe składniki. Potrzebujemy mniejszy kielich do blendowania, do którego wbijamy jajka, dodajemy proszek do pieczenia, trochę cynamonu i soli, następnie miarkę odżywki białkowej waniliowej, można zamienić np. na mąkę migdałową oraz około mleczko kokosowe. Opcjonalnie dosładzamy wg uznania. Blendujemy.
Wyciągamy gorącą formę z piekarnika i wlewamy do niej przygotowane przed chwilą ciasto. Wsypujemy borówki lub inne owoce, które akurat macie – jagody, maliny czy pocięte truskawki, można też dodać czekoladę i całość wstawiamy do piekarnika na około 15-20 minut. Posypuję całość jeszcze odrobiną drobno zmielonego erytrytolu i można jeść.
Zobacz wykonanie tego przepisu Omlet z borówkami krok po kroku.
ORIENTACYJNE MAKRO:
KALORIE: 680 | BIAŁKO: 40g | TŁUSZCZ: 49g | WĘGLOWODANY: 22g | WĘGLOWODANY NETTO: 17g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników