Mięsne klopsiki w sosie szpinakowo-serowym
Ilość porcji:
4
porcjeKalorie:
2282
kcalCzas przygotowania:
20
minutCzas pieczenia:
35
minutSkładniki
30g masła
100g pora
4 suszone pomidory
200ml śmietany 30%
100ml rosołu
150g świeżego szpinaku
sól, pieprz
100g żółtego sera np. Cheddar
400g mielonego mięsa
1 jajko
natka pietruszki
Wskazówki
- Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy pociętego w plastry pora. Kolejno dodajemy rozdrobnione suszone pomidory i śmietanę a całość zalewamy rosołem. Mieszamy chwilę, doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy świeży szpinak. Po wymieszaniu wszystkiego smażymy, aż szpinak straci swoją objętość. Dodajemy połowę startego żółtego sera i znów mieszamy. Gotowy sos przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Do mięsa mielonego np. wieprzowego dodajemy jajko, sól, pieprz i wyrabiamy. Tworzymy małe pulpety, które układamy w sosie.
- Całość posypujemy pozostałym sosem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 35-40 minut. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
- Smacznego:)
Video do przepisu
MAKRO:
- KALORIE: 2282 | BIAŁKO: 127g | TŁUSZCZ: 188g | WĘGLOWODANY: 25g | WĘGLOWODANY NETTO: 17g
Zobacz więcej przepisów na YouTube
Odwiedź mnie na Instagramie
Jedna odpowiedź
Dziękuje za przepis. Szybko i bardzo smacznie. Dałam tylko chyba za dużo płynów i podczas pieczenia nie zdażyło odparować. Ale mąż nie jest na Keto wiec będzie miał dodatkowo pyszny sos do ziemniaków.