Przepis na mięsne klopsiki w sosie szpinakowo-serowym

Mięsne klopsiki w sosie szpinakowo-serowym

Ilość porcji:

4

porcje
Kalorie:

2282

kcal
Czas przygotowania:

20

minut
Czas pieczenia:

35

minut

Składniki

  • 30g masła

  • 100g pora

  • 4 suszone pomidory

  • 200ml śmietany 30%

  • 100ml rosołu

  • 150g świeżego szpinaku

  • sól, pieprz

  • 100g żółtego sera np. Cheddar

  • 400g mielonego mięsa

  • 1 jajko

  • natka pietruszki

Wskazówki

  • Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy pociętego w plastry pora. Kolejno dodajemy rozdrobnione suszone pomidory i śmietanę a całość zalewamy rosołem. Mieszamy chwilę, doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy świeży szpinak. Po wymieszaniu wszystkiego smażymy, aż szpinak straci swoją objętość. Dodajemy połowę startego żółtego sera i znów mieszamy. Gotowy sos przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  • Do mięsa mielonego np. wieprzowego dodajemy jajko, sól, pieprz i wyrabiamy. Tworzymy małe pulpety, które układamy w sosie.
  • Całość posypujemy pozostałym sosem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 35-40 minut. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
  • Smacznego:)

Video do przepisu

MAKRO:

  • KALORIE: 2282 | BIAŁKO: 127g | TŁUSZCZ: 188g | WĘGLOWODANY: 25g | WĘGLOWODANY NETTO: 17g


Zobacz więcej przepisów na YouTube

Odwiedź mnie na Instagramie

 

Lubisz moje przepisy? Napijmy się razem wirtualnej kawy

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Jedna odpowiedź

  1. Dziękuje za przepis. Szybko i bardzo smacznie. Dałam tylko chyba za dużo płynów i podczas pieczenia nie zdażyło odparować. Ale mąż nie jest na Keto wiec będzie miał dodatkowo pyszny sos do ziemniaków.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *