Przepis na mięsne klopsiki w sosie szpinakowo-serowym

Mięsne klopsiki w sosie szpinakowo-serowym

Ilość porcji:

4

porcje
Kalorie:

2282

kcal
Czas przygotowania:

20

minut
Czas pieczenia:

35

minut

Składniki

  • 30g masła

  • 100g pora

  • 4 suszone pomidory

  • 200ml śmietany 30%

  • 100ml rosołu

  • 150g świeżego szpinaku

  • sól, pieprz

  • 100g żółtego sera np. Cheddar

  • 400g mielonego mięsa

  • 1 jajko

  • natka pietruszki

Wskazówki

  • Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy pociętego w plastry pora. Kolejno dodajemy rozdrobnione suszone pomidory i śmietanę a całość zalewamy rosołem. Mieszamy chwilę, doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy świeży szpinak. Po wymieszaniu wszystkiego smażymy, aż szpinak straci swoją objętość. Dodajemy połowę startego żółtego sera i znów mieszamy. Gotowy sos przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  • Do mięsa mielonego np. wieprzowego dodajemy jajko, sól, pieprz i wyrabiamy. Tworzymy małe pulpety, które układamy w sosie.
  • Całość posypujemy pozostałym sosem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 35-40 minut. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
  • Smacznego:)

Video do przepisu

MAKRO:

  • KALORIE: 2282 | BIAŁKO: 127g | TŁUSZCZ: 188g | WĘGLOWODANY: 25g | WĘGLOWODANY NETTO: 17g


Zobacz więcej przepisów na YouTube

Odwiedź mnie na Instagramie

Udostepnij:

Lubisz moje przepisy? Napijmy się razem wirtualnej kawy

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Udostepnij:
Facebook
Twitter

Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Jedna odpowiedź

  1. Dziękuje za przepis. Szybko i bardzo smacznie. Dałam tylko chyba za dużo płynów i podczas pieczenia nie zdażyło odparować. Ale mąż nie jest na Keto wiec będzie miał dodatkowo pyszny sos do ziemniaków.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *