KETO Lazania

Kto powiedział, że LAZANIA też nie może być keto. Dzisiaj przedstawiam Wam jest nową wersję.

KETO Lazania

Ilość porcji:

4

porcje
Kalorie:

2912

kcal
Czas przygotowania:

30

minut
Czas pieczenia:

30

minut

Patelnia oraz forma mają średnicę 16cm.

Składniki

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • łyżka smalcu

  • 200ml passaty pomidorowej

  • łyżka bazylii

  • 400g mięsa mielonego

  • pieprz, sól

  • 4 jajka

  • 40g mascarpone

  • 40g masła

  • łyżka babki jajowatej

  • 2 kulki sera mozzarella

Wskazówki

  • Jedną średnią cebulę kroimy w piórka. 2 ząbki czosnku miażdżymy i obieramy.
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu i dodajemy pokrojoną cebulę. Podsmażamy. Następnie dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i passatę pomidorową. Dokładamy świeże listki bazylii, mieszamy i smażymy około 10 minut, mieszając co jakiś czas. Gotowe przelewamy do naczynia i rozdrabiamy za pomocą blendera.
  • Na patelni podsmażamy mięso mielone np. wieprzowe lub wołowe. Dodajemy sól, pieprz oraz przygotowany sos pomidorowy. Mieszamy i jeszcze chwilę podsmażamy.
  • W małym garnuszku rozpuszczamy masło. Do wyższego naczynia wbijamy jajka. Dodajemy rozpuszczone masło, mascarpone oraz babkę jajowatą. Miksujemy na gładką masę. Z uzyskanego ciasta smażymy 5 naleśników, moja patelnia ma średnicę 16cm.
  • 2 kulki mozzarelli ścieramy na tarce o dużych oczkach. W naczyniu żaroodpornym lub foremce układamy warstwami lazanię. mielonego z sosem, całość posypujemy serem. Czynność powtarzamy jeszcze 3 razy. Ostatniego naleśnika posypujemy grubo serem. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy około 30 minut. Zjadamy ciepłe.
  • Smacznego:)

Video do przepisu

MAKRO:

  • KALORIE: 2912 | BIAŁKO: 174g | TŁUSZCZ: 233g | WĘGLOWODANY: 26g | WĘGLOWODANY NETTO: 22g


Zobacz więcej przepisów na YouTube

Odwiedź mnie na Instagramie

 

Lubisz moje przepisy? Napijmy się razem wirtualnej kawy

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *