KETO Lazania

Kto powiedział, że LAZANIA też nie może być keto. Dzisiaj przedstawiam Wam jest nową wersję.

KETO Lazania

Ilość porcji:

4

porcje
Kalorie:

2912

kcal
Czas przygotowania:

30

minut
Czas pieczenia:

30

minut

Patelnia oraz forma mają średnicę 16cm.

Składniki

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • łyżka smalcu

  • 200ml passaty pomidorowej

  • łyżka bazylii

  • 400g mięsa mielonego

  • pieprz, sól

  • 4 jajka

  • 40g mascarpone

  • 40g masła

  • łyżka babki jajowatej

  • 2 kulki sera mozzarella

Wskazówki

  • Jedną średnią cebulę kroimy w piórka. 2 ząbki czosnku miażdżymy i obieramy.
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu i dodajemy pokrojoną cebulę. Podsmażamy. Następnie dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i passatę pomidorową. Dokładamy świeże listki bazylii, mieszamy i smażymy około 10 minut, mieszając co jakiś czas. Gotowe przelewamy do naczynia i rozdrabiamy za pomocą blendera.
  • Na patelni podsmażamy mięso mielone np. wieprzowe lub wołowe. Dodajemy sól, pieprz oraz przygotowany sos pomidorowy. Mieszamy i jeszcze chwilę podsmażamy.
  • W małym garnuszku rozpuszczamy masło. Do wyższego naczynia wbijamy jajka. Dodajemy rozpuszczone masło, mascarpone oraz babkę jajowatą. Miksujemy na gładką masę. Z uzyskanego ciasta smażymy 5 naleśników, moja patelnia ma średnicę 16cm.
  • 2 kulki mozzarelli ścieramy na tarce o dużych oczkach. W naczyniu żaroodpornym lub foremce układamy warstwami lazanię. mielonego z sosem, całość posypujemy serem. Czynność powtarzamy jeszcze 3 razy. Ostatniego naleśnika posypujemy grubo serem. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy około 30 minut. Zjadamy ciepłe.
  • Smacznego:)

Video do przepisu

MAKRO:

  • KALORIE: 2912 | BIAŁKO: 174g | TŁUSZCZ: 233g | WĘGLOWODANY: 26g | WĘGLOWODANY NETTO: 22g


Zobacz więcej przepisów na YouTube

Odwiedź mnie na Instagramie

Udostepnij:

Lubisz moje przepisy? Napijmy się razem wirtualnej kawy

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Udostepnij:
Facebook
Twitter

Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *