Kto powiedział, że LAZANIA też nie może być keto. Dzisiaj przedstawiam Wam jest nową wersję.
KETO Lazania
Ilość porcji:
4
porcjeKalorie:
2912
kcalCzas przygotowania:
30
minutCzas pieczenia:
30
minutPatelnia oraz forma mają średnicę 16cm.
Składniki
1 cebula
2 ząbki czosnku
łyżka smalcu
200ml passaty pomidorowej
łyżka bazylii
400g mięsa mielonego
pieprz, sól
4 jajka
40g mascarpone
40g masła
łyżka babki jajowatej
2 kulki sera mozzarella
Wskazówki
- Jedną średnią cebulę kroimy w piórka. 2 ząbki czosnku miażdżymy i obieramy.
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu i dodajemy pokrojoną cebulę. Podsmażamy. Następnie dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i passatę pomidorową. Dokładamy świeże listki bazylii, mieszamy i smażymy około 10 minut, mieszając co jakiś czas. Gotowe przelewamy do naczynia i rozdrabiamy za pomocą blendera.
- Na patelni podsmażamy mięso mielone np. wieprzowe lub wołowe. Dodajemy sól, pieprz oraz przygotowany sos pomidorowy. Mieszamy i jeszcze chwilę podsmażamy.
- W małym garnuszku rozpuszczamy masło. Do wyższego naczynia wbijamy jajka. Dodajemy rozpuszczone masło, mascarpone oraz babkę jajowatą. Miksujemy na gładką masę. Z uzyskanego ciasta smażymy 5 naleśników, moja patelnia ma średnicę 16cm.
- 2 kulki mozzarelli ścieramy na tarce o dużych oczkach. W naczyniu żaroodpornym lub foremce układamy warstwami lazanię. mielonego z sosem, całość posypujemy serem. Czynność powtarzamy jeszcze 3 razy. Ostatniego naleśnika posypujemy grubo serem. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy około 30 minut. Zjadamy ciepłe.
- Smacznego:)
Video do przepisu
MAKRO:
- KALORIE: 2912 | BIAŁKO: 174g | TŁUSZCZ: 233g | WĘGLOWODANY: 26g | WĘGLOWODANY NETTO: 22g
Zobacz więcej przepisów na YouTube
Odwiedź mnie na Instagramie