Przepis na kremowy SERNIK ZEBRA bez pieczenia. Wersja bez cukru

KETO sernik zebra

Przepis na kremowy SERNIK ZEBRA bez pieczenia. Do jego przygotowania wykorzystamy ser śmietankowy z wiaderka, który nie wymaga już zmielenia. Dostępny jest w opakowaniach po 0,5 kg lub 1 kg. Dodatkowo jest potrzebne jeszcze tylko kilka prostych składników oraz około 15 minut wolnego czasu. Ciasto jest gotowe po około 2 -3 godzinach, dla mniej cierpliwych po 1 godzinie, gdy skorzystamy z zamrażalnika. Do przepisu użyłam foremki o średnicy 18 cm. Jeśli użyjesz większej foremki ciasto wyjdzie niższe. Należy wtedy proporcjonalnie zwiększyć ilość składników zawartych w przepisie.

Kremowy sernik zebra bez pieczenia to świetna propozycja na niedzielne ciasto do kawy lub na spotkanie ze znajomymi lub rodziną. W swoim składzie nie zawiera cukru, więc jest odpowiednią propozycją dla osób na diecie ketogenicznej low carb lchf lub tych co dbają o linię. Zamiast wymienionego erytrytolu możesz użyć preferowanego przez siebie słodzika. W moich przepisach używam go niewiele, wiec jego ilość należy dobrać pod własne preferencje smakowe. Dokładną listę składników, których użyłam oraz opis wykonania znajdziesz poniżej. Również możesz kliknąć w link do filmu, gdzie krok po kroku pokażę Ci jak go wykonać. Jeśli spodobał Ci się przepis napisz proszę komentarz:)

Przepis na kremowy SERNIK ZEBRA bez pieczenia

Ilość porcji:

12

porcji
Kalorie:

134

kcal
Czas przygotowania:

20

minut
Czas chłodzenia:

120

minut

Średnica formy 18cm.

Składniki

  • 500g twaróg sernikowy z wiaderka

  • 200ml śmietanki 30%

  • wanilia

  • 6 łyżeczek żelatyny plus 150ml mleka kokosowego/ śmietanki

  • 2 łyżki kakao

  • 4 łyżki erytrytolu lub więcej

Wskazówki

  • Zaczynamy do zalania 6 płaskich łyżeczek żelatyny gorącym mlekiem kokosowym w ilości 150ml. Można również użyć śmietanki. Mieszamy, aż żelatyna się rozpuści i odstawiamy na bok.
  • Do misy miksera dodajemy 200ml chłodnej śmietanki oraz 0,5kg białego sera z wiaderka. Kolejno dodajemy erytrol do smaku, około 4 łyżek. Miksujemy, aż wszystkie składniki się połączą i masa zacznie być lekko puszysta. Pod koniec dolewamy przestudzone mleko z żelatyną. Chwilę jeszcze miksujemy.
  • Do oddzielnego naczynia wsypujemy 2 łyżki ciemnego kakao a następne dodajemy 1/3 masy serowej. Mieszamy, można użyć blendera, wtedy nie będzie żadnych grudek kakao. Do pozostałej masy serowej dodajemy wanilię i mieszamy.
  • Na dno formy o średnicy 18cm wylewamy trochę masy kakaowej, następnie serowej i tak powtarzamy czynności, aż składniki się skończą. Sernik wstawiamy do lodówki na około 2-3h, aż się zsiądzie. Dla mniej cierpliwych polecam zamrażalnik, wtedy po ponad godzinie będzie już gotowy. Wierzch ciasta ozdabiamy gorzką czekoladą, którą ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • Smacznego:)

Video do przepisu

Orientacyjne MAKRO* (około 10-12 kawałków):

  • KALORIE: 1611 | BIAŁKO: 82g | TŁUSZCZ: 125g | WĘGLOWODANY: 35g | WĘGLOWODANY NETTO: 35g *MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników

Zobacz listę produktów, z których korzystam w mojej kuchni


Udostepnij:

Lubisz moje przepisy? Napijmy się razem wirtualnej kawy

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Udostepnij:
Facebook
Twitter

Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *