Przepis na kremowe lody z ricottą i malinami. Pyszne orzeźwienie na upalne dni.
Kremowe lody z ricottą i sosem malinowym
Ilość porcji:
5
porcjiKalorie:
250
kcalCzas przygotowania:
10
minutCzas chłodzenia:
180
minutSkładniki
200ml zimnej śmietanki
200g sera ricotta
łyżka erytrytolu
2 łyżki oleju kokosowego / MCT
sól
200g malin
30g płatków migdałowych
sok z 1/2 cytryny
Wskazówki
- 200ml zimnej śmietanki kremówki ubijamy przez kilka minut na puszystą masę. Do oddzielnego naczynia wkładamy opakowanie sera Ricotta, dodajemy erytrytol do smaku lub inny słodzik, 2 łyżki oleju kokosowego lub MCT oraz odrobinę soli. Miksujemy do połączenia składników. Dodajemy wcześniej ubitą śmietankę i mieszamy. Na koniec wsypujemy 100g malin oraz 30g płatków migdałowych. Mieszamy delikatnie i przekładamy do formy. Wstawiamy do zamrażalnika na ok 3h mieszając co około 40 – 60 minut. Zamiast malin możecie dodać czerwone porzeczki, które również świetnie się tutaj sprawdzą.
- Sos: miksujemy 100g malin z sokiem z cytryny. Gotowy wkładamy do lodówki.
Video do przepisu
MAKRO na 1 z 5 porcji:
- KALORIE: 250 | BIAŁKO: 6g | TŁUSZCZ: 22g | WĘGLOWODANY: 8g | WĘGLOWODANY NETTO: 5g
Wypróbowałaś/eś ten przepis?
Wejdź na Instagram i oznacz @tluste_gary
Zobacz więcej przepisów na YouTube