Sernik przygotowany z 3 składników. Kremowy i delikatny. Jako dekoracja jest polewa kokosowo-orzechowa oraz owoce: jeżyny, maliny, borówki oraz porzeczki.
Przepis na kremowe ciasto z 3 składników, czyli KETO sernik
Ilość porcji:
10
porcjiKalorie:
1567
kcalCzas przygotowania:
10
minutCzas pieczenia:
45
minutForma ma średnicę 18cm.
Składniki na ciasto:
4 jajka
100ml śmietanki
250g mascarpone
opcjonalnie słodzik
Składniki na polewę:2 łyżki pasty kokosowej
łyżka masła orzechowego
100ml śmietanki kilka łyżek wody
Owoce do dekoracji
Wskazówki
- Umieszczamy w misie miksera 4 białka jajka. Ubijamy je na sztywną pianę.
- W oddzielnym naczyniu łączymy 4 żółtka, 100ml śmietanki 30% oraz 250g mascarpone. Za pomocą blendera miksujemy, aż wszystkie składniki się połączą. Dodajemy ubitą wcześniej pianę z białek i delikatnie mieszamy. Przekładamy do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. Moja forma na 18 cm średnicy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160°C na około 35-45 minut, opcja grzania góra-dół. Po upieczeniu pozostawiamy w zamkniętym piekarniku jeszcze około 15 minut i dopiero uchylamy drzwiczki. Ciasto pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Jako dekorację przygotujemy sos kokosowo- orzechowy. Do niewielkiego garnuszka wkładamy 2 łyżki pasty kokosowej oraz łyżkę masła orzechowego. Dodajemy partiami 100ml śmietanki i lekko podgrzewając mieszamy. Sos będzie stawał się coraz bardziej rzadki. Pod koniec mieszania możemy dodać jeszcze kilka łyżek wody, aby uzyskać konsystencję jaka będzie nam odpowiadać. Na chwilę odstawiamy, aby przestygł. Wlewamy w zagłębienie i rozprowadzamy na brzegach. Dekorujemy wybranymi owocami np. jeżynami, malinami, borówkami oraz porzeczkami.- Ciasto można jeść od razu lub schować do lodówki. Sos w lodówce zgęstnieje.
- Smacznego:)
Video do przepisu
MAKRO:
- MAKRO NA CIASTO: KALORIE: 1567 | BIAŁKO: 44g | TŁUSZCZ: 148g | WĘGLOWODANY: 15g | WĘGLOWODANY NETTO: 15g
- MAKRO NA POLEWĘ: KALORIE: 830 | BIAŁKO: 14g | TŁUSZCZ: 80g | WĘGLOWODANY: 12g | WĘGLOWODANY NETTO: 9g
Wypróbowałaś/eś ten przepis?
Wejdź na Instagram i oznacz @tluste_gary
Zobacz więcej przepisów na YouTube