Masz ochotę na pizzę bez mąki i węglowodanów? Dodaj swoje ulubione dodatki i mamy danie gotowe. To szybki sposób na stworzenie pizzy keto/ low carb a także dla osób na dietach bezglutenowych.
Składniki:
2 jajka
15g babki jajowatej / można zastąpić inną mąką
30g tartej mozzarelli
50g mascarpone/ serka śmietankowego naturalnego
sól
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatki:
4 łyżki passaty pomidorowej
15g oliwek
2 plastry czerwonej cebuli
20g tartej mozzarelli
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania ciasta na naszą pizzę bez mąki i węglowodanów . Wszystkie składniki na ciasto dodajemy do jednego naczynia i mieszamy. Konsystencja będzie na początku rzadka. Odstawiamy na około 5 minut. W tym czasie przygotujemy blaszkę do pieczenia i wykładamy ją kawałkiem papieru do pieczenia, można również matą silikonową. Wykładamy przygotowane ciasto i rozsmarowujemy za pomocą łyżki tworząc koło. Ciasto będzie się trochę lepiło do łyżki, więc można ją moczyć w wodzie lub tłuszczu np. oleju kokosowym lub oliwie z oliwek, wtedy bez problemu wyrównamy wierzch. Gotową wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 15 -18 minut.
Wyjmujemy i dodajemy ulubione dodatki. U mnie na szybko dzisiaj passata pomidorowa, trochę zielonych oliwek, plasterki czerwonej cebuli oraz ser mozzarella tarty. Gorącą pizzę kroimy na kawałki
Zobacz wykonanie tego dania krok po kroku.
ORIENTACYJNE MAKRO na całą potrawę z dodatkami:
KALORIE: 609 | BIAŁKO: 31g | TŁUSZCZ: 48g | WĘGLOWODANY: 7g | WĘGLOWODANY NETTO: 0g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników