
Przepis na bardzo proste w wykonaniu keto bułeczki bez mąki i drożdży. Wystarczy wymieszać podane poniżej składniki, ulepić kulki i upiec. Bułeczki mają 0 węglowodanów netto, więc są idealne dla osób na diecie keto, low carb lub tych co unikają cukru.
Składniki:
3 łyżki mąki kokosowej/ zmielonych wiórków kokosowych
3 łyżki babki jajowatej
3 łyżki zmielonego siemienia lnianego odtłuszczonego
łyżeczka proszku do pieczenia
sól
4 jajka
Przygotowanie:
Zaczynamy od suchych składników. Wszystkie przekładamy do miski i mieszamy, następnie dodajemy 4 całe jajka. Całość mieszamy do połączenia składników i lepimy w miarę równe kulki. Ciasto będzie można łatwo formować, nie powinno wyjść za gęste. Aby ciasto nie lepiło się do dłoni można je posmarować odrobiną tłuszczu. Tak przygotowane bułeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C na około 30 minut. Po upieczeniu zostawiamy je jeszcze na około 10 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Jeśli użyjecie zamiast babki jajowatej babki płesznik bułeczki mogą nabrać odcienia fioletu.
Zamiast proszku można użyć sody i pod koniec mieszania dodać trochę octu jabłkowego lub soku z cytryny w celu aktywacji sody.
Zobacz wykonanie tego dania krok po kroku.
ORIENTACYJNE MAKRO na 1/6 bułek:
KALORIE: 97 | BIAŁKO: 7g | TŁUSZCZ: 5g | WĘGLOWODANY: 3g | WĘGLOWODANY NETTO: 0g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników