Keto kokosanki to pyszne, kokosowe ciasteczka, które idealnie sprawdzą się jako słodki poczęstunek w ciągu dnia. Jednak wiele tradycyjnych przepisów wymaga dodania cukru, co może być problematyczne dla osób z cukrzycą lub chcących ograniczyć spożycie cukru. Ale nie martw się! Istnieje sposób, aby przygotować pyszne i wilgotne w środku kokosanki bez węglowodanów. Więc jeśli dbasz o linię lub jesteś na diecie keto czy low carb te ciasteczka to przepis na Ciebie.
Składniki:
3 białka
sól
100g wiórków kokosowych
50g mascarpone
wanilia
opcjonalnie erytrytol
Przygotowanie:
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną masę. W tym czasie możemy już włączyć piekarnik i nagrzać go do 180°C, grzanie góra-dół. Do ubitych białek dodajemy wiórki, mascarpone oraz wanilię. Całość mieszamy dalej ręcznie do połączenia składników. Opcjonalnie można dodać trochę erytrytolu jeśli wolicie słodsze ciasteczka. Tworzymy z niej niewielkie kulki, które lekko spłaszczamy. Z podanych składników powstanie 15 ciastek. Pieczemy je około 20-25 minut, aż zaczną lekko brązowieć. Jeśli zrobicie większe ciastka czas pieczenia należy wydłużyć o kilka minut. Po lekkim przestudzeniu są gotowe.
Zobacz wykonanie tego dania krok po kroku: Keto kokosanki
ORIENTACYJNE MAKRO na 1/15 ciastek:
KALORIE: 62 | BIAŁKO: 1g | TŁUSZCZ: 6g | WĘGLOWODANY: 0.5g | WĘGLOWODANY NETTO: 0g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników