

Zapraszam na pyszną i zarazem oryginalną propozycję na śniadanie – Śniadaniowe Gniazda z Cukinią z dodatkiem jajek. Sycąca propozycja, którą możesz zabrać ze sobą do pracy. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jedna porcja zawiera 1g węglowodanów netto.
Składniki:
1 cukinia
9 jajek
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz
100g fety lub sera sałatkowo-kanapkowego tłustego
50g pasty z suszonych pomidorów
30g czerwonej cebuli
łyżeczka ziół prowansalskich
Przygotowanie:
Będzie nam potrzebna jedna średnia cukinia, którą kroimy na dłuższe pasy. Z takiej cukinii powinno ich wyjść około 20-25. W kolejnym kroku do formy na muffinki wlewamy trochę oliwy i smarujemy ją dokładnie. Do każdego zagłębienia wkładamy po 2-3 kawałki, tak aby całkowicie przykryły boki. Cukinia będzie nachodzić na siebie.
Do każdego zagłębienia wbijamy po jednym jajku, u mnie wyjdzie ich łącznie 9. Teraz czas dodatki i przyprawy. Zaczynamy od posypania każdego zagłębienia pieprzem i solą. Z dodatków będzie to pokrojona czerwona cebula, ale także może być szczypiorek czy cebula dymka. Dalej dodajemy pastę z suszonych pomidorów, po około ½ łyżeczki, zamiennie można użyć pokrojonych suszonych pomidorów lub np. zielonego pesto. Teraz czas na ser – można użyć sera feta lub kanapkowo sałatkowego, który kroimy w kostkę. Układamy go na wierzchu i całość jeszcze posypujemy odrobiną ziół prowansalskich. Tak przygotowaną formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°c na około 35-40 minut, opcja grzania góra-dół. Gdy lekko przestygną wyjmujemy z formy.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
ORIENTACYJNE MAKRO na 1/9 porcji:
KALORIE: 147 | BIAŁKO: 10g | TŁUSZCZ: 11g | WĘGLOWODANY: 2g | WĘGLOWODANY NETTO: 1g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników