Propozycja pysznego i ciasta na Wielkanoc lub każdą inną okazję – cytrynowa Wielkanocna babka bez mąki i cukru. Ciasto jest miękkie i elastyczne, a dodatek cytryny idealnie się komponuje.
Składniki:
3 jajka
40g mąki kokosowej
20-30g erytrytolu (można więcej lub mniej)
szczypta soli
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
80ml oliwy z oliwek lub innego płynnego tłuszczu
aromat cytrynowy/ otarta skórka z jednej cytryny
20-40ml wody
łyżka kakao
Przygotowanie:
Do większego naczynia wbijamy całe jajka dodajemy mąkę kokosową, erytrytol do smaku, trochę soli, płaską łyżeczkę proszku do pieczenia, oliwę z oliwek oraz aromat cytrynowy. Wszystkie składniki wystarczy wymieszać przez chwilę ręcznie, nie potrzeba używać miksera. Chcemy uzyskać w miarę lejące ciasto, które odstawiamy na 2 – 3 minuty aby sprawdzić jak bardzo mąka kokosowa wchłonęła wilgoć. Jeśli ciasto zrobiło się gęste należy dodać 20-40 ml wody i ponowie wymieszać. Ilość dodanej wody zależy od Waszej mąki kokosowej, lepiej na początku dodać mniej i poczekać chwilę, zobaczyć jaka będzie struktura ciasta.
Teraz połowę ciasta przelewamy do drugiego naczynia i dodajemy łyżkę kakao. Po wymieszaniu mamy dwa kolory ciasta.
Foremkę do babki o średnicy 16cm smarujemy tłuszczem aby łatwiej było wyjąć później ciasto. Teraz wykładamy po 2-3 łyżki jasnego ciasta, później ciemnego i tak aż skończą się obie masy. Tak przygotowana formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni C na około 25 minut termoobieg. Ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Chłodne dekorujemy wg uznania.
To ciasto możesz przygotować również w innej foremce. Więcej pysznych przepisów na Wielkanoc znajdziesz w moim ebooku “Wielkanoc bez cukru”
Zobacz wykonanie tego dania krok po kroku.
ORIENTACYJNE MAKRO:
KALORIE: 1123 | BIAŁKO: 31g | TŁUSZCZ: 103g | WĘGLOWODANY: 8g | WĘGLOWODANY NETTO: 0g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników