

Jeśli masz ochotę na coś prostego, a zarazem niezwykle pysznego, to właśnie znalazłeś(aś) idealny przepis, zrób ze mną omlet cesarski! W tym filmie dowiesz się, jak przygotować ten lekki i puszysty omlet w wersji niskowęglowodanowej. Ciekawy smak, aksamitna konsystencja i szybkie wykonanie – przekonaj się sam(a) i pozwól sobie na odrobinę kulinarnej przyjemności bez wyrzutów sumienia.
Składniki:
3 większe jajka
szczypta soli
łyżka błonnika bambusowego lub mąki migdałowej
2 łyżki śmietanki kremówki
łyżeczka masła/ oleju kokosowego
Do podania ulubione owoce/dżem
Przygotowanie:
Zaczynamy od rozdzielenia 3 większych jajek na białka i żółtka. Do białek dodajemy odrobinę soli i ubijamy na najwyższych obrotach przez kilka minut.
Do żółtek natomiast dodajemy łyżkę błonnika bambusowego oraz dwie łyżki słodkiej śmietanki. Jeśli nie macie błonnika możecie zastąpić np. mąką migdałową lub kokosową, tylko jej dodajemy około połowę. Gdy piana z białek jest już gotowa łączymy obie masy delikatnie. Przepis nie zawiera proszku do pieczenia, ale dzięki dobremu ubiciu białek omlet zachowa swoją puszystość.
Tak przygotowaną masę przelewamy na patelnię na której mam rozgrzaną łyżeczkę tłuszczu i smażymy na średniej mocy pod przykryciem przez kilka minut. Następnie przewracamy na drugą stronę. Po minucie do dwóch przechodzimy do porwania omleta na kawałki, większe lub mniejsze jak lubimy. Trzymamy jeszcze przez chwilę na patelni i przekładamy na talerz. Ja podałam je z domowej roboty konfiturą z porzeczek, ale można go ulubionymi owocami. Całość można jeszcze posypać np. zmielonym erytrytolem lub innych słodzikiem
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
