

Ta niskowęglowodanowa tortilla to idealny pomysł na sycące śniadanie lub lekki lunch. Gotowa w 10 minut, elastyczna i pełna smaku – świetnie sprawdzi się z ulubionymi dodatkami!
Składniki:
2-3 jajka
30g papryki
łyżka natki pietruszki
sól, pieprz, przyprawa z suszonymi pomidorami
50g tartej mozzarelli
2-3 plastry wędliny
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania jajek – potrzebujemy 2-3 sztuk, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i np. przyprawą z dodatkiem suszonych pomidorów.
Na patelni rozgrzewamy trochę tłuszczu – może to być masło lub masło klarowane i gdy jest już gorące przelewamy na patelnię jajeczną masę. Dodajemy dodatki w postaci warzyw np. kawałki papryki i posiekaną pietruszką. Kolejno układamy gotową niskowęglowodanową tortillę i lekko dociskamy, aby połączyła się z jajeczną masą. Trzymamy całość na patelni przez 2-3 minuty, aż jajka do spodu się podsmażoną. Linka do takiej gotowej tortilli znajdziecie w opisie pod tym filmem.
Gdy masa jajeczna jest już podsmażona przewracamy całość na drugą stronę i układamy na połowie trochę tartego sera- świetnie sprawdzi się tutaj mozzarella co da później efekt takiego ciągnącego się sera, trochę wędliny i całość ponownie posypujemy serem.
Teraz wystarczy tylko złożyć na pół i jeszcze przez 1 do 2 minut trzymać na patelni, aż ser w środku ładnie się rozpuści.
Gotową tortillę przekładamy na talerz i już możemy jeść, najlepiej smakuje na ciepło.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
