

Dzisiaj zrobimy mięsną wersję pizzy, bo będzie ona na spodzie z kurczaka, bez dodatku żadnej mąki czy nasion. Z ulubionymi dodatkami smakuje naprawdę dobrze.
Składniki:
400g mięsa mielonego z kurczaka
1 duże jajko lub 2 mniejsze
50g sera tartego Cheddar
40g sera tartego Mozzarella
50g sosu pomidorowego
30g wędzonego boczku
2-3 pieczarki
sól, pieprz
łyżeczka ziół prowansalskich
Przygotowanie:
Do przygotowania spodu wykorzystamy mielone mięso z kurczaka. Przekładamy je do większej miski, dodajemy jedno większe jajko lub dwa mniejsze, ser tarty Cheddar, w zastępstwie może to być tarty Grana Padano lub Parmezan, następnie przyprawy – sól, pieprz oraz łyżeczka ziół prowansalskich. Całość wystarczy tylko zmiksować przez chwilę, ja użyłam końcówki blendera żyrafy, ale jak macie thermomix to również sprawdzi się bardzo dobrze.
Gotową masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzamy nadając kształt pizzy. Grubość masy powinna wynosić około 0,5cm lub trochę mniej. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 210°C, opcja grzania góra -dół przez około 20-25 minut po czym wyjmujemy i układamy ulubione dodatki. U mnie jest to sos pomidorowy, który rozprowadzamy na całym spodzie, dzięki temu nasza pizza nie będzie później taka sucha. Pozostał nam do ułożenia tarty ser mozzarella, kawałki wędzonego boczku, pieczarki, papryki i na końcu znów posypujemy całość serem. Tak przygotowaną pizzę wstawiamy znów do piekarnika na około 10 minut, aż wierzch ładnie się przypiecze. Gotową wystarczy pokroić i już można zjadać. Dla podniesienia ilości tłuszczu można ją jeszcze polać np. dobrej jakości oliwą. Smacznego:)
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
ORIENTACYJNE MAKRO:
KALORIE: 919 | BIAŁKO: 123g | TŁUSZCZ: 45g | WĘGLOWODANY: 5g | WĘGLOWODANY NETTO: 2.8g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników