Kaszotto z warzywami, czyli pyszny przepis na obiad w wersji Keto i Low Carb

kaszotto z warzywami

Zapraszam Was na przepis na kaszotto z warzywami w wersji niskowęglowodanowej. Proste jednogarnkowe danie, które przygotujemy z dodatkiem kaszy łubinowej.

Składniki:

200g cukinii

200g pieczarek

100g brokuła

100g papryki

100g cebuli

2 ząbki czosnku

3 łyżki oliwy z oliwek

łyżka masła

40g kaszy łubinowej

30g sera tartego grana padano

łyżeczka oregano, bazylii, słodkiej papryki,

sól, pieprz

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania warzyw – będzie nam potrzebna jedna większa cebula lub dwie mniejsze, ząbki czosnku, średnia cukinia i papryka, może być czerwona. Wszystko rozdrabniamy. 

Na większej patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy z oliwek i podsmażamy cebulę. Po kilku minutach, gdy będzie już ładnie zeszkolna dodajemy pocięty czosnek oraz kilka różyczek brukuła, może on być świeży lub mrożony. Smażymy przez chwilę i na patelnię lądują pieczarki, mogą one być w postaci takich mniejszych lub jeśli macie większe to kroimy je na kawałki. Smażymy dalej aż stracą trochę na objętości, przez około 5 minut. Teraz czas na kaszę – do przepisu użyłam kaszy łubinowej, która ma niską zawartość węglowodanów. Przesypujemy ją na patelnię i dodajemy przyprawy – suszone oregano, bazylię, słodka paprykę oraz sól i pieprz, a także przygotowane wcześniej warzywa, czyli papryka i cukinia. Całość mieszamy przez chwilę i zalewamy wodą, można również rosołem lub bulionem. Trzymamy całość pod przykryciem przez około 10-15 minut. W tym czasie sprawdzamy, czy kasza wchłonęła cały płyn, jeśli tak to dolewamy w międzyczasie jeszcze wodę. 

Do gotowego dania dodajemy na końcu tarty ser grana padano a także łyżkę masła, dzięki czemu otrzymamy bardzo fajny maślany posmak. Po wymieszaniu obiad mamy już gotowy. To danie można przygotować wcześniej a później już tylko odgrzać przed podaniem. Dla dekoracji jeszcze trochę tartego sera i już możemy jeść.  Smacznego:)

Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:

ORIENTACYJNE MAKRO:

KALORIE: 880 | BIAŁKO: 44g | TŁUSZCZ: 61g | WĘGLOWODANY: 40g | WĘGLOWODANY NETTO: 16g

*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników



Udostepnij:

Lubisz moje przepisy? Napijmy się razem wirtualnej kawy

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Udostepnij:
Facebook
Twitter

Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *