

Zapraszam Was na przepis na kaszotto z warzywami w wersji niskowęglowodanowej. Proste jednogarnkowe danie, które przygotujemy z dodatkiem kaszy łubinowej.
Składniki:
200g cukinii
200g pieczarek
100g brokuła
100g papryki
100g cebuli
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
łyżka masła
40g kaszy łubinowej
30g sera tartego grana padano
łyżeczka oregano, bazylii, słodkiej papryki,
sól, pieprz
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania warzyw – będzie nam potrzebna jedna większa cebula lub dwie mniejsze, ząbki czosnku, średnia cukinia i papryka, może być czerwona. Wszystko rozdrabniamy.
Na większej patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy z oliwek i podsmażamy cebulę. Po kilku minutach, gdy będzie już ładnie zeszkolna dodajemy pocięty czosnek oraz kilka różyczek brukuła, może on być świeży lub mrożony. Smażymy przez chwilę i na patelnię lądują pieczarki, mogą one być w postaci takich mniejszych lub jeśli macie większe to kroimy je na kawałki. Smażymy dalej aż stracą trochę na objętości, przez około 5 minut. Teraz czas na kaszę – do przepisu użyłam kaszy łubinowej, która ma niską zawartość węglowodanów. Przesypujemy ją na patelnię i dodajemy przyprawy – suszone oregano, bazylię, słodka paprykę oraz sól i pieprz, a także przygotowane wcześniej warzywa, czyli papryka i cukinia. Całość mieszamy przez chwilę i zalewamy wodą, można również rosołem lub bulionem. Trzymamy całość pod przykryciem przez około 10-15 minut. W tym czasie sprawdzamy, czy kasza wchłonęła cały płyn, jeśli tak to dolewamy w międzyczasie jeszcze wodę.
Do gotowego dania dodajemy na końcu tarty ser grana padano a także łyżkę masła, dzięki czemu otrzymamy bardzo fajny maślany posmak. Po wymieszaniu obiad mamy już gotowy. To danie można przygotować wcześniej a później już tylko odgrzać przed podaniem. Dla dekoracji jeszcze trochę tartego sera i już możemy jeść. Smacznego:)
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
ORIENTACYJNE MAKRO:
KALORIE: 880 | BIAŁKO: 44g | TŁUSZCZ: 61g | WĘGLOWODANY: 40g | WĘGLOWODANY NETTO: 16g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników