


Jeśli myślisz, że naleśniki muszą być smażone i pełne mąki pszennej – mam dla Ciebie pyszną niespodziankę! W tym filmie pokażę Ci, jak w kilka chwil przygotować pieczony naleśnik, bez białej mąki i cukru! To idealna propozycja na zdrowe śniadanie, lekką przekąskę lub deser. Możesz go przygotować wcześniej i zabrać ze sobą do pracy czy na uczelnię.
Składniki:
3 jajka
100g zmielonych migdałów blanszowanych
2 łyżki erytrytolu lub innego słodzika
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
40g rozpuszczonego masła
100ml mleka lub napoju migdałowego/ kokosowego bez cukru
Opcjonalnie owoce jagodowe do dekoracji lub gorzka czekolada
Przygotowanie:
Potrzebujemy większy kielich blendera w którym będziemy umieszczać wszystkie dodatki – jajka, zamiast tradycyjnej mąki pszennej dodamy zmielone migdały blanszowane, a zamiast cukru erytrotol, dalej trochę proszku do pieczenia lub sody, wanilia, rozpuszczone i schłodzone już masło, można zastąpić np. olejem kokosowym. Na końcu dodamy mleko lub w wersji bezmlecznej może być napój migdałowy lub kokosowy. Gdy mamy już wszystkie składniki – całość wystarczy tylko zmiksować.
Gotowe ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i teraz jest czas na dodatki – u mnie są to borówki oraz kawałki gorzkiej czekolady.
Tak przygotowaną formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160°C i pieczemy przez około 40-45 minut, opcja grzania góra-dół aż brzegi naleśnika zaczną odstawać od formy a wierzch lekko się zarumieni. Studzimy i gdy naleśnik będzie już zimny możemy go kroić. Jeśli przygotowujemy większą porcję można pokrojonego przechowywać w lodówce lub zamrażalniku przez dłuższy czas.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
