Cynamonowe Ciastko Jednoporcjowe Prosto z Air Fryer Bez Cukru Low Carb

cynamonowe ciastko

Macie ochotę na coś słodkiego, a jednocześnie chcecie zachować lekki i zdrowy charakter deseru? To jednoporcjowe cynamonowe ciastko z air fryera bez cukru będzie strzałem w dziesiątkę! Wyobraźcie sobie puszystą konsystencję, chrupiącą skórkę o korzennym aromacie i rozpływającą się w ustach polewę z mascarpone. Brzmi obłędnie, prawda? A najlepsze jest to, że przygotujecie je w kilka minut, bez konieczności używania tradycyjnego piekarnika.


Składniki:

100g serka wiejskiego

1 większe jajko

60g mąki migdałowej lub 30g mąki kokosowej

1/2 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia

1/2 – 1 łyżka erytrytolu lub innego słodzika

wanilia

łyżka erytrytolu plus łyżeczka cynamonu

Polewa: 50g mascarpone plus 10g masła

Ebook z przepisami dla Air Fryer

120 pysznych przepisów

Przygotowanie:

Zaczynamy od mokrych składników – w kielichu blendera umieszczamy połowę opakowania serka wiejskiego i następnie wbijamy jedno jajko. Całość wystarczy w kolejnym kroku zmiksować. Do mokrych składników dodajemy teraz suche – czyli mąkę migdałową lub też można zamienić na kokosową, trochę erytrolu, sody lub proszku do pieczenia oraz na końcu dodajemy wanilię. Masę mieszamy ręcznie, ciasto zacznie gęstnieć w między czasie. Gotowe wykładamy do niewielkiego ramekina o średnicy 12cm posmarowanego olejem kokosowym lub masłem. Górę ciasta możemy lekko wyrównać. 

Ciasto miało być z cynamonową skórką, więc aby ją przygotować łaczymy trochę erytrytolu z cynamonem. Gotową mieszanką posypujemy ciasto i tak przygotowane wstawiamy do misy air fryera. Pieczemy w 160 stopniach przez około 20 minut. W piekarniku czas wydłużamy do 25-30 minut. 

Kiedy ciasto stygnie, w małym rondelku połączcie ser mascarpone z niewielką ilością masła. Podgrzejcie chwilę, aż uzyskacie płynną i gładką konsystencję. Polejcie nią ostudzone ciasto.  Kremowa polewa świetnie kontrastuje z lekko chrupiącą, cynamonową skorupką

Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:



Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *