


Macie ochotę na coś słodkiego, a jednocześnie chcecie zachować lekki i zdrowy charakter deseru? To jednoporcjowe cynamonowe ciastko z air fryera bez cukru będzie strzałem w dziesiątkę! Wyobraźcie sobie puszystą konsystencję, chrupiącą skórkę o korzennym aromacie i rozpływającą się w ustach polewę z mascarpone. Brzmi obłędnie, prawda? A najlepsze jest to, że przygotujecie je w kilka minut, bez konieczności używania tradycyjnego piekarnika.
Składniki:
100g serka wiejskiego
1 większe jajko
60g mąki migdałowej lub 30g mąki kokosowej
1/2 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia
1/2 – 1 łyżka erytrytolu lub innego słodzika
wanilia
łyżka erytrytolu plus łyżeczka cynamonu
Polewa: 50g mascarpone plus 10g masła
Przygotowanie:
Zaczynamy od mokrych składników – w kielichu blendera umieszczamy połowę opakowania serka wiejskiego i następnie wbijamy jedno jajko. Całość wystarczy w kolejnym kroku zmiksować. Do mokrych składników dodajemy teraz suche – czyli mąkę migdałową lub też można zamienić na kokosową, trochę erytrolu, sody lub proszku do pieczenia oraz na końcu dodajemy wanilię. Masę mieszamy ręcznie, ciasto zacznie gęstnieć w między czasie. Gotowe wykładamy do niewielkiego ramekina o średnicy 12cm posmarowanego olejem kokosowym lub masłem. Górę ciasta możemy lekko wyrównać.
Ciasto miało być z cynamonową skórką, więc aby ją przygotować łaczymy trochę erytrytolu z cynamonem. Gotową mieszanką posypujemy ciasto i tak przygotowane wstawiamy do misy air fryera. Pieczemy w 160 stopniach przez około 20 minut. W piekarniku czas wydłużamy do 25-30 minut.
Kiedy ciasto stygnie, w małym rondelku połączcie ser mascarpone z niewielką ilością masła. Podgrzejcie chwilę, aż uzyskacie płynną i gładką konsystencję. Polejcie nią ostudzone ciasto. Kremowa polewa świetnie kontrastuje z lekko chrupiącą, cynamonową skorupką
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
