
Jeśli szukasz pomysłu na nietypowe śniadanie, omlet ze szpinakiem może być doskonałym wyborem! To połączenie puszystego i delikatnego omleta z soczystym, zielonym szpinakiem sprawia, że danie staje się zarówno smaczne, jak i zdrowe. Nie tylko jest łatwe do przygotowania, ale również dostarcza energii na cały dzień.
Składniki:
3 jajka
30g szpinaku
20g masła klarowanego
sól
Przygotowanie:
Do przygotowania tego posiłku potrzebujemy trzy całe jajka. Rozdzielamy je na białka i żółtka. Do białek dodajemy trochę soli i przez chwilę ubijamy, aż będą lekko puszyste. Dodajemy dwie garście szpinaku i lekko mieszamy. Żółtka przez chwilę roztrzepujemy aż będą lejące.
Teraz pozostało nam już przygotowanie wszystkiego na patelni. Rozpuszczamy na niej łyżeczką masła klarowanego i wylewamy białka wymieszane ze szpinakiem. Rozprowadzamy całość po dnie i na średniej mocy smażymy przez około 3-4 minuty, aż omlet będzie można przewrócić na drugą stronę. Szpinak straci w tym czasie trochę na objętości. Gotowy omlet zwijamy w rulon za pomocą dwóch łopatek i układamy na jednym końcu patelni. Wylewamy przygotowane wcześniej żółtka i rozprowadzamy po całej patelni. Gdy się zsiądą, zwijamy cały omlet w rulon i jeszcze przez chwilę podsmażamy. Zamiast szpinaku można tutaj dodać inne składniki na przykład wędlinę, łososia, warzywa lub to co lubicie. Smacznego:)
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
ORIENTACYJNE MAKRO na całość:
KALORIE: 421 | BIAŁKO: 21g | TŁUSZCZ: 36g | WĘGLOWODANY: 2g | WĘGLOWODANY NETTO: 1g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników