KETO Pizza – 3 Składniki, Tylko 1g Węglowodanów!

keto pizza ze szpinaku

Masz ochotę na pizzę, ale chcesz uniknąć zbędnych węglowodanów? 🍕🌿

Poznaj przepis na zieloną pizzę niskowęglowodanową, która zaskoczy Cię smakiem i prostotą przygotowania! Ta zdrowa alternatywa dla tradycyjnej pizzy powstaje z zaledwie trzech składników i jest gotowa w mgnieniu oka. Soczysty szpinak nadaje jej piękny, zielony kolor i dostarcza cennych składników odżywczych. Całość dopełnia kremowa burrata, która sprawia, że każdy kęs to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Składniki:

2 garście szpinaku

jajko

50g sera tartego np. cheddar, gouda

2 łyżki sosu pomidorowego

plastry pomidora

ser buratta

świeże liście bazylii

oliwa z oliwek

Przygotowanie:

W malakserze zmiksuj dwie garście świeżego szpinaku, jedno jajko oraz starty ser (cheddar, edam lub gouda), doprawiając suszonym czosnkiem, solą i pieprzem. Miksuj przez około minutę, aż uzyskasz jednolite, soczyście zielone ciasto.

Rozłóż ciasto na papierze do pieczenia i wyrównaj je. Włóż do airfryera i piecz przez 15 minut w temperaturze 180°C. Po tym czasie wyjmij pizzę i dodaj ulubione dodatki – sos pomidorowy, plasterki świeżych pomidorów lub inne składniki według uznania. Ponownie wstaw pizzę do airfryera i piecz przez kolejne 10 minut.

Gdy pizza jest gotowa, nałóż na nią kremową burratę, posyp świeżą bazylią i skrop odrobiną oliwy z oliwek. Z podanych składników otrzymasz jedną porcję, ale możesz zwiększyć ilość składników, aby przygotować więcej pizz i podzielić się z bliskimi.

Jeśli nie masz airfryera, możesz upiec pizzę w piekarniku. Piecz ciasto przez około 20 minut w temperaturze 180°C, a następnie z dodatkami przez dodatkowe 10 minut.

Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:

ORIENTACYJNE MAKRO na samą pizzę bez dodatków:

KALORIE: 281 | BIAŁKO: 21g | TŁUSZCZ: 21g | WĘGLOWODANY: 3g | WĘGLOWODANY NETTO: 1g

*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników



Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *