

Masz ochotę na pizzę, ale chcesz uniknąć zbędnych węglowodanów? 🍕🌿
Poznaj przepis na zieloną pizzę niskowęglowodanową, która zaskoczy Cię smakiem i prostotą przygotowania! Ta zdrowa alternatywa dla tradycyjnej pizzy powstaje z zaledwie trzech składników i jest gotowa w mgnieniu oka. Soczysty szpinak nadaje jej piękny, zielony kolor i dostarcza cennych składników odżywczych. Całość dopełnia kremowa burrata, która sprawia, że każdy kęs to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Składniki:
2 garście szpinaku
jajko
50g sera tartego np. cheddar, gouda
2 łyżki sosu pomidorowego
plastry pomidora
ser buratta
świeże liście bazylii
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
W malakserze zmiksuj dwie garście świeżego szpinaku, jedno jajko oraz starty ser (cheddar, edam lub gouda), doprawiając suszonym czosnkiem, solą i pieprzem. Miksuj przez około minutę, aż uzyskasz jednolite, soczyście zielone ciasto.
Rozłóż ciasto na papierze do pieczenia i wyrównaj je. Włóż do airfryera i piecz przez 15 minut w temperaturze 180°C. Po tym czasie wyjmij pizzę i dodaj ulubione dodatki – sos pomidorowy, plasterki świeżych pomidorów lub inne składniki według uznania. Ponownie wstaw pizzę do airfryera i piecz przez kolejne 10 minut.
Gdy pizza jest gotowa, nałóż na nią kremową burratę, posyp świeżą bazylią i skrop odrobiną oliwy z oliwek. Z podanych składników otrzymasz jedną porcję, ale możesz zwiększyć ilość składników, aby przygotować więcej pizz i podzielić się z bliskimi.
Jeśli nie masz airfryera, możesz upiec pizzę w piekarniku. Piecz ciasto przez około 20 minut w temperaturze 180°C, a następnie z dodatkami przez dodatkowe 10 minut.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
ORIENTACYJNE MAKRO na samą pizzę bez dodatków:
KALORIE: 281 | BIAŁKO: 21g | TŁUSZCZ: 21g | WĘGLOWODANY: 3g | WĘGLOWODANY NETTO: 1g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników