Banalnie prosty przepis na te włoskie ciasteczka amaretti, które przygotujecie bez dodatku cukru. Miękkie i wilgotne w środku.
Składniki:
3 białka jajka
150g mąki migdałowej lub zmielonych migdałów blanszowanych
sól
likier amaretto lub aromat migdałowy
2 łyżki erytrytolu lub innego słodzika
Przygotowanie:
Do ich przygotowania potrzebujemy trzy białka jajek, które przelewamy do misy miksera i dodajemy trochę soli, około dwóch łyżek erytrytolu, mniej lub więcej zależy jak słodkie ciastka lubicie i całość ubijamy na puszystą pianę.
Gdy białka jajek są już dobrze ubite dodajemy do nich zmielone migdały blanszowane lub mąką migdałową a także trochę likieru amaretto lub aromatu o tym smaku. Całość wystarczy teraz tylko wymieszać aż powstanie nam ciasto, które partiami wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy ciastka. Gotową blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 140 stopni Celsjusza opcja grzania termoobieg na około 10-15 minut Po upieczeniu dajemy ciasteczkom trochę ostygnąć i są już gotowe. Smacznego:)
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
ORIENTACYJNE MAKRO na 10 ciastek:
KALORIE: 1051 | BIAŁKO: 41g | TŁUSZCZ: 80g | WĘGLOWODANY: 30g | WĘGLOWODANY NETTO: 20g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników