Dzień dobry! Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszną, kremową i zdrową wersję popularnego deseru rafaello. Jest lekki, a do jego przygotowania potrzebujemy zaledwie kilku składników. Gotowi? To zaczynamy!
Składniki:
100g napoju kokosowego lub mleczka kokosowego
100ml wody
łyżka żelatyny
łyżka mąki kokosowej
Polewa: 10g odżywki białkowej plus woda
Dekoracja: wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Do niewielkiego garnuszka przekładamy mleczko kokosowe, które może być w stałej postaci – nie musi być płynne. Dolewamy trochę wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Całość podgrzewamy przez chwilę, aż kokos się rozpuści i następnie dodajemy łyżkę żelatyny. Mieszamy chwilę i odstawiamy na bok na 2-3 minuty, aby żelatyna mogła się całkowicie rozpuścić. Pamiętajcie, aby od czasu do czasu zamieszać.
Następnie dodajemy łyżkę mąki kokosowej, co sprawi, że deser będzie jeszcze bardziej kokosowy i lekko się zagęści. Mieszamy dokładnie, aż masa będzie gładka, bez grudek. Tak przygotowaną masę przelewamy do pucharka i wstawiamy do lodówki na około godzinę, aby stężała.
W międzyczasie przygotowujemy polewę. W tym celu użyjemy 3 łyżeczek odżywki białkowej i odrobiny wody. Jej ilość dostosowujemy do tego, jaką konsystencję chcemy uzyskać, więc dodajemy ją po trochu, dokładnie mieszając. Na wierzch schłodzonego deseru dodajemy polewę, rozprowadzając ją równomiernie. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi, które dodadzą chrupkości i wzmocnią kokosowy smak.
Nasza zdrowa wersja rafaello jest gotowa!
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
ORIENTACYJNE MAKRO:
KALORIE: 391 | BIAŁKO: 21g | TŁUSZCZ: 30g | WĘGLOWODANY: 9g | WĘGLOWODANY NETTO: 3g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników