kremowy sernik na zimno z dodatkiem leśnych owoców i kakao. Banalnie prosty w wykonaniu. Oczywiście w wersji keto.


Kremowy kokosowy KETO sernik bez pieczenia
Ilość porcji:
10
porcjiCzas:
1
hour30
minutesKalorie:
2477
kcalForemka o średnicy 16 cm.
Składniki
100g orzechów włoskich
100g migdałów
50g masła
5 łyżek wiórków kokosowych
20g żelatyny
300g jogurtu śmietankowego lub mleczka kokosowego
200g tłustego twarogu
3 łyżki erytrolu w pudrze lub więcej
łyżka kakao
50g mrożonych owoców
wanilia
Wskazówki
- Rozpoczynamy od rozdrobnienia 100g orzechów włoskich i migdałów. Można użyć także innych lub pozostać przy samych migdałach. Gotowe przesypujemy do miski, dodajemy łyżkę wiórków kokosowych oraz 50 gramów rozpuszczonego chłodnego masła. Mieszamy, aż wszystko się połączy. Zamiast masła można użyć oleju kokosowego.
- Do foremki wyłożonej papierem o średnicy 16cm wykładamy masę orzechową i za pomocą szpatułki wyrównujemy i dociskamy do dna. Gotową wkładamy do lodówki na około 20 minut.
- W tym czasie 20 gramów żelatyny zalewamy gorącą wodą i chwilę mieszamy. Odstawiamy na bok. Żelatyna w tym czasie rozpuści się.
- Do większej miski dodajemy 300g jogurtu śmietankowego, można również mleczka kokosowego, 200g tłustego twarogu, 3 łyżki erytrolu w pudrze lub więcej oraz wanilię. Całość blendujemy aż nie będzie grudek. Po zmiksowaniu, jeśli masa będzie za mało słodka dla Was można dodać więcej erytrolu. Nie przerywając miskowania dodajemy partiami rozpuszczoną żelatyną. Miksujemy tylko do połączenia składników. Następnie dodajemy około 3 łyżek wiórków kokosowych i mieszamy. Jeśli wolicie bardziej kokosowy smak zwiększamy ilość dodanych wiórków.
- Z lodówki wyjmujemy przygotowany wcześniej spód i wykładamy na niego mieszankę leśnych owoców. Ja mam z dodatkiem porzeczek. Zgarniamy za pomocą łyżki owoce na środek. Wylewamy masę serową i wyrównujemy wierzch. Tak przygotowany sernik wstawiamy do lodówki na około 2 godziny, aby dobrz się zsiadł. Dla mniej cierpliwych polecam wstawić do zamrażalnika na 30-50 minut.
- Gotowy sernik wyjmujemy z formy. Jeśli chcecie przygotować ciasto z mniejszą liczbą węglowodanów to pomijamy orzechowy spód. Wierzch posypujemy gorzkim kakaem oraz łyżką wiórków kokosowych. Na środku układamy kilka malin.
- Smacznego😊
Video do przepisu
MAKRO:
- MAKRO na 10 porcji: KALORIE: 2477 | BIAŁKO: 89g | TŁUSZCZ: 208g | WĘGLOWODANY: 69g | WĘGLOWODANY NETTO: 47g
Zobacz więcej przepisów na YouTube
Odwiedź mnie na Instagramie