Kremowy kokosowy KETO sernik bez pieczenia

kremowy sernik na zimno z dodatkiem leśnych owoców i kakao. Banalnie prosty w wykonaniu. Oczywiście w wersji keto.

Kremowy kokosowy KETO sernik bez pieczenia

Ilość porcji:

10

porcji
Czas:

1

hour 

30

minutes
Kalorie:

2477

kcal

Foremka o średnicy 16 cm.

Składniki

  • 100g orzechów włoskich

  • 100g migdałów

  • 50g masła

  • 5 łyżek wiórków kokosowych

  • 20g żelatyny

  • 300g jogurtu śmietankowego lub mleczka kokosowego

  • 200g tłustego twarogu

  • 3 łyżki erytrolu w pudrze lub więcej

  • łyżka kakao

  • 50g mrożonych owoców

  • wanilia

Wskazówki

  • Rozpoczynamy od rozdrobnienia 100g orzechów włoskich i migdałów. Można użyć także innych lub pozostać przy samych migdałach. Gotowe przesypujemy do miski, dodajemy łyżkę wiórków kokosowych oraz 50 gramów rozpuszczonego chłodnego masła. Mieszamy, aż wszystko się połączy. Zamiast masła można użyć oleju kokosowego.
  • Do foremki wyłożonej papierem o średnicy 16cm wykładamy masę orzechową i za pomocą szpatułki wyrównujemy i dociskamy do dna. Gotową wkładamy do lodówki na około 20 minut.
  • W tym czasie 20 gramów żelatyny zalewamy gorącą wodą i chwilę mieszamy. Odstawiamy na bok. Żelatyna w tym czasie rozpuści się.
  • Do większej miski dodajemy 300g jogurtu śmietankowego, można również mleczka kokosowego, 200g tłustego twarogu, 3 łyżki erytrolu w pudrze lub więcej oraz wanilię. Całość blendujemy aż nie będzie grudek. Po zmiksowaniu, jeśli masa będzie za mało słodka dla Was można dodać więcej erytrolu. Nie przerywając miskowania dodajemy partiami rozpuszczoną żelatyną. Miksujemy tylko do połączenia składników. Następnie dodajemy około 3 łyżek wiórków kokosowych i mieszamy. Jeśli wolicie bardziej kokosowy smak zwiększamy ilość dodanych wiórków.
  • Z lodówki wyjmujemy przygotowany wcześniej spód i wykładamy na niego mieszankę leśnych owoców. Ja mam z dodatkiem porzeczek. Zgarniamy za pomocą łyżki owoce na środek. Wylewamy masę serową i wyrównujemy wierzch. Tak przygotowany sernik wstawiamy do lodówki na około 2 godziny, aby dobrz się zsiadł. Dla mniej cierpliwych polecam wstawić do zamrażalnika na 30-50 minut.
  • Gotowy sernik wyjmujemy z formy. Jeśli chcecie przygotować ciasto z mniejszą liczbą węglowodanów to pomijamy orzechowy spód. Wierzch posypujemy gorzkim kakaem oraz łyżką wiórków kokosowych. Na środku układamy kilka malin.
  • Smacznego😊

Video do przepisu

MAKRO:

  • MAKRO na 10 porcji: KALORIE: 2477 | BIAŁKO: 89g | TŁUSZCZ: 208g | WĘGLOWODANY: 69g | WĘGLOWODANY NETTO: 47g


Zobacz więcej przepisów na YouTube

Odwiedź mnie na Instagramie

Udostepnij:

Lubisz moje przepisy? Napijmy się razem wirtualnej kawy

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Udostepnij:
Facebook
Twitter

Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *