Kotlety brokułowo-serowe to danie, które wyróżnia się spośród tradycyjnych mielonych kotletów ze względu na swoją nietypową kompozycję składników oraz ciekawy smak. Zamiast mięsa mielonego, kotlety te są przygotowywane z ugotowanych na parze różyczek brokuła, których konsystencja jest lekka i puszysta. Do tego dodawany jest ser żółty i płatki drożdżowe, który nadają daniu intensywnego smaku. Kotlety świetnie smakują z dodatkiem sosu
Składniki:
150g brokuła
1 jajko
100g tartego żółtego sera
sól, pieprz
15g płatków drożdżowych nieaktywnych
Sos: 150g śmietany 18%
natka pietruszki
czerwona cebula
sól
przyprawa z suszonymi pomidorami i czosnkiem (opcjonalnie)
Przygotowanie:
W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy sól oraz brokuła podzielonego na różyki. Gotujemy go pod przykryciem około 5-7 minut. Po tym czasie odcedzamy i dajemy mu przez chwilę ostygnąć. Następnie przekładamy do malaksera, dodajemy jajko, doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku ( można też dodać swoje ulubione przyprawy), na górę wykładamy tarty żółty ser (gouda, edam, cheddar) i dla podkręcenia smaku dodajemy jeszcze płatki drożdżowe nieaktywne. Wszystko miksujemy, aż masa będzie gładka.
Z takiej masy lepimy kotlety i lekko spłaszczone układamy na macie silikonowej, można również na papierze do pieczenia. Aby masa nie kleiła się do dłoni, można je posmarować odrobiną tłuszczu. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 150°C na około 20minut, opcja grzania termoobieg.
Podczas, gdy kotlety się pieką przygotujemy sos. Do miseczki przekładam śmietanę, trochę posiekanej natki pietruszki, czerwonej cebuli oraz doprawiamy do smaku. Po wymieszaniu sos jest gotowy. Przekładam do mniejszej miseczki i posypujemy jeszcze przyprawą z suszonymi pomidorami i czosnkiem.
Zobacz wykonanie tego dania krok po kroku.
ORIENTACYJNE MAKRO:
KALORIE: 834 | BIAŁKO: 47g | TŁUSZCZ: 65g | WĘGLOWODANY: 21g | WĘGLOWODANY NETTO: 13g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników