Propozycja na pyszne i sycące śniadanie.
KETO zapiekane jajka w szynce
Ilość porcji:
1
sztukKalorie:
547
kcalCzas przygotowania:
5
minutCzas pieczenia:
15
minutSkładniki
70g szynki
4 jajka
30g oliwek
30g sera mozzarella (tarta)
sól, pieprz
20g młodej cebulki/ szczypiorku
opcjonalnie 2 łyżki masła
Wskazówki
- Potrzebujemy dwa naczynia do zapiekania o średnicy 8cm. Do każdego naczynia wkładamy po 3 plastry wędliny, tak aby nachodziły na siebie. Można lekko docisnąć przy rogach, aby nie utworzyła się pusta przestrzeń. Na dno wykładamy ser a następnie kilka oliwek pociętych na połówki. Do każdego naczynia wbijamy po dwa jajka, doprawiamy solą oraz pieprzem, można również dodać inne ulubione przyprawy. Na końcu posypujemy znów serem. Gotowe będziemy zapiekać. Można w piekarniku lub w airfryerze, temp 180°C na około 15 minut. Przed podaniem posypujemy pociętą młodą cebulką lub szczypiorkiem. Danie jest białkowo- tłuszczowe, aby zwiększyć ilość tłuszczu na jeszcze ciepłe można położyć łyżkę masła.
- Smacznego:)
Video do przepisu
Orientacyjne MAKRO:
- KALORIE: 547 | BIAŁKO: 47g | TŁUSZCZ: 37g | WĘGLOWODANY: 5g | WĘGLOWODANY NETTO: 3g