KETO zapiekane jajka w szynce

Propozycja na pyszne i sycące śniadanie.

KETO zapiekane jajka w szynce

Ilość porcji:

1

sztuk
Kalorie:

547

kcal
Czas przygotowania:

5

minut
Czas pieczenia:

15

minut

Składniki

  • 70g szynki

  • 4 jajka

  • 30g oliwek

  • 30g sera mozzarella (tarta)

  • sól, pieprz

  • 20g młodej cebulki/ szczypiorku

  • opcjonalnie 2 łyżki masła

Wskazówki

  • Potrzebujemy dwa naczynia do zapiekania o średnicy 8cm. Do każdego naczynia wkładamy po 3 plastry wędliny, tak aby  nachodziły na siebie. Można lekko docisnąć przy rogach, aby nie utworzyła się pusta przestrzeń. Na dno wykładamy ser a następnie kilka oliwek pociętych na połówki. Do każdego naczynia wbijamy po dwa jajka, doprawiamy solą oraz pieprzem, można również dodać inne ulubione przyprawy. Na końcu posypujemy znów serem. Gotowe będziemy zapiekać. Można w piekarniku lub w airfryerze, temp 180°C na około 15 minut. Przed podaniem posypujemy pociętą młodą cebulką lub szczypiorkiem. Danie jest białkowo- tłuszczowe, aby zwiększyć ilość tłuszczu na jeszcze ciepłe można położyć łyżkę masła.
  • Smacznego:)

Video do przepisu

Orientacyjne MAKRO:

  • KALORIE: 547 | BIAŁKO: 47g | TŁUSZCZ: 37g | WĘGLOWODANY: 5g | WĘGLOWODANY NETTO: 3g

 

Lubisz moje przepisy? Napijmy się razem wirtualnej kawy

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *