Pyszna śmietankowa pianka z czekoladowym spodem, tak smakuje tarta OREO w wersji ketogenicznej.


Przygotujesz ją w półtorej godziny. A więc do dzieła:)
KETO tarta OREO
Ilość porcji:
4
porcjeCzas:
1
hour30
minutesKalorie:
1624
kcalŚmietankową piankę można wzbogacić wedle uznania np. o owoce jagodowe lub orzechy.
Składniki
50g masła
80g czekolady 74%
2 jajka
200ml śmietanki 30%
2 łyżki erytrolu (mniej lub więcej)
3 białka
szczypta soli
10 żelatyny
50ml gorącej wody
Wskazówki
- W niewielkim garnku rozpuszczamy 50g masła i 50g czekoladady 74%. Można użyć czekolady z wyższą zawartością kakao i dodać np. Erytrolu, aby obniżyć zawartość węglowodanów.
Gdy lekko przestygnie rozbijamy 2 jajka. Białko do oddzielnej miski a żółtka do masy czekoladowej. - Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Żółtka przez chwilę miksujemy z czekoladą. Następnie dodajemy ubitą pianę i mieszamy delikatnie, aby wszystko się połączyło.
- Przekładamy do foremki o wymiarach 20x20cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C około 20-25 minut.
- Gdy ciasto przestygnie przechodzimy do zrobienia górnej warstwy. 2 łyżki żelatyny zalewamy 50ml gorące wody i mieszamy chwilę. Żelatyna w ciągu kilku minut rozpuści się.
- 200ml śmietanki 30% ubiajmy z 2 łyżkami erytrolu w w pudrze.
- 3 białka z umytych i sparzonych jajek ubijamy na sztywną pianę. Gdy piana będzie gotowa obniżamy obroty miksera i dolewamy żelatynę. Miksujemy jeszcze chwilę.
Kolejno dodajemy ubita śmietankę oraz 20g pociętej czekolady. Mieszamy delikatnie i przekładamy na czekoladowy spód. Wyrównujemy wierzch. Posypujemy kawałkami czekolady i wstawamy do lodówki do około 3 godziny. Proces można przyśpieszyć wstawiająć foremkę do zamrażalnika na około godzinę czasu. - Gotowe ciastko kroimy na 4 porcje. Gotowe. Życzę smacznego:)
Video do przepisu
MAKRO:
- Makro na 1/4: KALORIE: 406 | BIAŁKO:10g | TŁUSZCZ:37g | WĘGLOWODANY:8,5g | WĘGLOWODANY NETTO: 8,5g
- Makro: KALORIE: 1624 | BIAŁKO:39g | TŁUSZCZ:147g | WĘGLOWODANY:34g | WĘGLOWODANY NETTO: 34g
Zobacz więcej przepisów na YouTube
Odwiedź mnie na Instagramie