KETO tarta OREO

Pyszna śmietankowa pianka z czekoladowym spodem, tak smakuje tarta OREO w wersji ketogenicznej.

Przygotujesz ją w półtorej godziny. A więc do dzieła:)

KETO tarta OREO

Ilość porcji:

4

porcje
Czas:

1

hour 

30

minutes
Kalorie:

1624

kcal

Śmietankową piankę można wzbogacić wedle uznania np. o owoce jagodowe lub orzechy.

Składniki

  • 50g masła

  • 80g czekolady 74%

  • 2 jajka

  • 200ml śmietanki 30%

  • 2 łyżki erytrolu (mniej lub więcej)

  • 3 białka

  • szczypta soli

  • 10 żelatyny

  • 50ml gorącej wody

Wskazówki

  • W niewielkim garnku rozpuszczamy 50g masła i 50g czekoladady 74%. Można użyć czekolady z wyższą zawartością kakao i dodać np. Erytrolu, aby obniżyć zawartość węglowodanów.
    Gdy lekko przestygnie rozbijamy 2 jajka. Białko do oddzielnej miski a żółtka do masy czekoladowej.
  • Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Żółtka przez chwilę miksujemy z czekoladą. Następnie dodajemy ubitą pianę i mieszamy delikatnie, aby wszystko się połączyło.
  • Przekładamy do foremki o wymiarach 20x20cm wyłożonej papierem do pieczenia.  Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C około 20-25 minut.
  • Gdy ciasto przestygnie przechodzimy do zrobienia górnej warstwy. 2 łyżki żelatyny zalewamy 50ml gorące wody i mieszamy chwilę. Żelatyna w ciągu kilku minut rozpuści się.
  • 200ml śmietanki 30% ubiajmy z 2 łyżkami erytrolu w w pudrze.
  • 3 białka z umytych i sparzonych jajek ubijamy na sztywną pianę. Gdy piana będzie gotowa obniżamy obroty miksera i dolewamy żelatynę. Miksujemy jeszcze chwilę.
    Kolejno dodajemy ubita śmietankę oraz 20g pociętej czekolady. Mieszamy delikatnie i przekładamy na czekoladowy spód. Wyrównujemy wierzch. Posypujemy kawałkami czekolady i wstawamy do lodówki do około 3 godziny. Proces można przyśpieszyć wstawiająć foremkę do zamrażalnika na około godzinę czasu.
  • Gotowe ciastko kroimy na 4 porcje. Gotowe. Życzę smacznego:)

Video do przepisu

MAKRO:

  • Makro na 1/4: KALORIE: 406 | BIAŁKO:10g | TŁUSZCZ:37g | WĘGLOWODANY:8,5g | WĘGLOWODANY NETTO: 8,5g
  • Makro: KALORIE: 1624 | BIAŁKO:39g | TŁUSZCZ:147g | WĘGLOWODANY:34g | WĘGLOWODANY NETTO: 34g


Zobacz więcej przepisów na YouTube

Odwiedź mnie na Instagramie

 

Lubisz moje przepisy? Napijmy się razem wirtualnej kawy

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *