Pyszny orzechowy chleb w wersji ketogenicznej. Jedna kromka to tylko 1g węglowodanów netto.
Chleb orzechowy
Ilość porcji:
20
porcjiCzas:
1
hourKalorie:
2460
kcalChleb jest bardzo miękki. Jest to podstawowa wersja przepisu. Można ją wzbogacić o więcej nasion, pomidory suszone czy prażoną cebulę.
Składniki
5 jajek
200g mascarpone
200g masła orzechowego
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki soli
nasiona- słonecznik i siemię lniane
Wskazówki
- W misie miksera umieszczamy 5 całych jajek, dodajemy 200 gramów mascarpone, 200 gramów masła orzechowego o dobrym składzie, czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia, ¼ łyżeczki soli. Miksujemy do połączenia składników.
- Przelewamy do foremki silikonowej lub zwykłej wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch możemy posypać nasionami – słonecznikiem i siemieniem lnianym. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 °C i pieczemy około 30-35 minut w opcji termoobieg. Po przestudzeniu wyjmujemy z formy i kroimy.
- Smacznego:)
Video do przepisu
MAKRO:
- MAKRO na 20 kromek: KALORIE: 2460 | BIAŁKO: 105g | TŁUSCZ:207g | WĘGLOWODANY: 36g | WĘGLOWODANY NETTO: 20g
Zobacz więcej przepisów na YouTube
Odwiedź mnie na Instagramie
2 Responses
Dzień dobry. Bardzo lubię ten przepis na keto chleb. I chociaż w smaku nie przypomina pieczywa tradycyjnego, mi bardzo smakuje. Sprawdza się również dobrze w roli kanapek do pracy. Jednak mój zawsze w środku ma lekki zakalec i nie jest taki pulchny jak u Pani na fotografii. Coś chyba robię nie tak jak trzeba.
Zależy od piekarnika. Można popróbować z temperaturą tzn. 170°C i chwilę dłużej pieczemy lub zostawiamy go jeszcze w piekarniku po skończonym pieczeniu np. na 10-15 minut i dopiero uchylamy drzwiczki.