KETO golonka w kapuście z wolnowara

Pyszna, rozpływająca się u ustach golonka w kapuście przygotowana w wolnowarze.

Można ją również przygotować w piekarniku w zamkniętym naczyniu żaroodpornym i piec około 4h w 130°C

KETO golonka w kapuście z wolnowara

Ilość porcji:

2

porcje
Czas:

8

hours 
Kalorie:

1811

kcal

Składniki

  • 1 duża golonka 700g

  • łyżka smalcu

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1/2 łyżeczki pieprzu

  • łyżeczka majeranku

  • łyżeczka słodkiej papryki

  • 2 łyzki oliwy z oliwek

  • marchewka

  • cebula

  • 300g kiszonej kapusty

  • kilka liści laurowych

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • 100 ml wody

Wskazówki

  • Zaczynamy od przygotowania marynaty. Do niewielkiego naczynia wsypujemy:
    ½ łyżeczki pieprzu, ½ łyżeczki soli, łyżeczke majarenaku, łyżeczkę słodkiej papryki oraz dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek. Mieszamy przez chwilę.
  • Umytą golonkę, u mnie około 700 gramową nacinamy w kilku miejscach. Smarujemy dokładnie przygotową marynatą i pod przykryciem chowamy do lodówki na około 4 godziny.
  • Na patelni rogrzewamy łyżkę smalcu i obsmażamy golonkę.
  • Do garnka wolnowara wkładamy 200 gramów kapusty kiszonej, kolejno golonkę, jedną pociętą marchewkę, jedną cebulę w piórkach, przyprawy – liście laurowe oraz ziele angielskie, na koniec dodajemy ponownie kapustę około 100 gramów. Całość zalewamy 100 ml chłodnej wody. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na 1 ustawieniu około 8 godzin, na drugim około 5 godzin.
  • Wszystko przekładamy na talerz. Smacznego:

Video do przepisu

MAKRO:

  • Makro: KALORII: 1811 | BIAŁKO: 138g | TŁUSZCZ: 133g | WĘGLOWODANY: 13g | WĘGLOWODANY NETTO: 10g


Zobacz więcej przepisów na YouTube

Odwiedź mnie na Instagramie

Udostepnij:

Lubisz moje przepisy? Napijmy się razem wirtualnej kawy

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Udostepnij:
Facebook
Twitter

Polecane wpisy

Dodaj komentarz

2 odpowiedzi

  1. Golonka była pyszna, chociaż nie obsmażałam, DZIĘKUJĘ. Dlaczego tylko jeden przepis na danie z wolnowaru?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *