Pyszna, rozpływająca się u ustach golonka w kapuście przygotowana w wolnowarze.


Można ją również przygotować w piekarniku w zamkniętym naczyniu żaroodpornym i piec około 4h w 130°C
KETO golonka w kapuście z wolnowara
Ilość porcji:
2
porcjeCzas:
8
hoursKalorie:
1811
kcalSkładniki
1 duża golonka 700g
łyżka smalcu
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
łyżeczka majeranku
łyżeczka słodkiej papryki
2 łyzki oliwy z oliwek
marchewka
cebula
300g kiszonej kapusty
kilka liści laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
100 ml wody
Wskazówki
- Zaczynamy od przygotowania marynaty. Do niewielkiego naczynia wsypujemy:
½ łyżeczki pieprzu, ½ łyżeczki soli, łyżeczke majarenaku, łyżeczkę słodkiej papryki oraz dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek. Mieszamy przez chwilę. - Umytą golonkę, u mnie około 700 gramową nacinamy w kilku miejscach. Smarujemy dokładnie przygotową marynatą i pod przykryciem chowamy do lodówki na około 4 godziny.
- Na patelni rogrzewamy łyżkę smalcu i obsmażamy golonkę.
- Do garnka wolnowara wkładamy 200 gramów kapusty kiszonej, kolejno golonkę, jedną pociętą marchewkę, jedną cebulę w piórkach, przyprawy – liście laurowe oraz ziele angielskie, na koniec dodajemy ponownie kapustę około 100 gramów. Całość zalewamy 100 ml chłodnej wody. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na 1 ustawieniu około 8 godzin, na drugim około 5 godzin.
- Wszystko przekładamy na talerz. Smacznego:
Video do przepisu
MAKRO:
- Makro: KALORII: 1811 | BIAŁKO: 138g | TŁUSZCZ: 133g | WĘGLOWODANY: 13g | WĘGLOWODANY NETTO: 10g
Zobacz więcej przepisów na YouTube
Odwiedź mnie na Instagramie
2 Responses
Golonka była pyszna, chociaż nie obsmażałam, DZIĘKUJĘ. Dlaczego tylko jeden przepis na danie z wolnowaru?
Będzie więcej, są już nagrane:)