Pyszne, kremowe spaghetti Carbonara w wersji ketogenicznej. Gotowe w kilka minut.
KETO spaghetti Carbonara
Ilość porcji:
1
porcjaCzas:
30
minutesKalorie:
703
kcalPomysł na obiad lub danie na wynos.
Składniki
100g boczku
50g cebuli
150g cukini
łyżeczka smalcu
ząbek czosnku
jajko
2 łyżki sera Parmezan
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki natki pietruszki
sól, pieprz
Wskazówki
- Na rozgrzaną patelnię wkładamy 100 gramów boczku pociętego w kostkę i chwilę podsmażamy aż puści tłuszcz.Dodajemy małą poszatkową cebulę i smażymy dalej.
- Średniej wielkości cukinię obieramy ze skóry a następnie kroimy na makaron.
- Na mniejszej patelni rozgrzewawamy łyżeczkę smalcu lub masła klarowanego i podsmażamy cukiniowy makron.
- Do boczku z cebulą dodajemy przeciśniety przez praskę ząbek czosnku, mieszamy.
- Kolejnym krokiem jest przygotowanie sosu: do miseczki wbijamy jedno jajko, dodajemy łyżkę sera Parmezan, 2 łyżki kwaśnej śmietany, doprawiamy solą i pieprzem, na końcu wsypujemy łyżkę natki pietruszki. Mieszamy do połączenia składników.
- Do podsmażonego boczku dodajemy makaron z cukinii, zmniejszamy moc grzania i wlewamy przygotowany sos ciągle mieszając. Podgrzewamy jeszcze chwilę i przekładamy na talerz. Pospujemy serem Parmezan i natką pietruszki. Zjadamy jeszcze ciepłe.
- Smacznego:)
Video do przepisu
MAKRO:
- MAKRO: KALORIE: 703 | BIAŁKO: 35g | TŁUSZCZ: 56g | WĘGLOWODANY: 17g | WĘGLOWODANY NETTO: 13g
Zobacz więcej przepisów na YouTube
Odwiedź mnie na Instagramie