KETO Spaghetti Bolognese

Pyszny, sycący obiad czyli Spaghetti Bolognese z ketogenicznym makaronem. Do jego przygotowania nie jest potrzebna mąka, orzechy czy nasiona.

Zobacz jak prosto można wykonać ten makaron, a zachwyci Ciebie smakiem. Przygotowany możemy przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce. Chłodny traci sprężystość. Przed jego podaniem wystarczy go włożyć do gorącej wody na kilka sekund i będzie gotowy.

KETO Spaghetti Bolognese

Ilość porcji:

2

porcje
Czas:

30

minutes
Kalorie:

2102

kcal

Składniki

  • 400g mięsa wołowego

  • 400g sosu pomidorowego z bazylią

  • 200g sera Mozzarella

  • 2 żółtka

  • łyżka sera Parmezan

Wskazówki

  • Na rozgrzanej patelni umieszamy 400 gramów mielonego mięsa wołowego  i podsmażamy. W międzyczasie łopatką rozdzielamy mięso na mniejsze kawałki. Gdy mięso będzie już ładnie usmażone dolewamy 400g pomidorowego sosu z dodatkiem bazylii i podgrzewamy całość.
  • 200 gramów tartego sera Mozzarella umieszczamy w naczyniu żaroodpornym/ misce i podgrzewamy. Może być w mikrofalówce lub piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 5 minut. Piekarnika nie wyłączamy, gdyż w kolejnym kroku będzie nam jeszcze potrzebny.
  • Gdy ser będzie już płynny i nadal dosyć ciepły dodajemy 2 żółtka. Mieszamy około minuty aż wszystko dobrze się połączy. Można również dodać przyprawy czy zioła i wtedy uzyskamy różne smaki. Gotową masę wykładamy na papier do pieczenia lub matę silikonową. Przykrywamy drugim papierem i wałkujemy. Ser nadal musi być ciepły aby dobrze się rozwałkował.
  • Zdejmujemy górny papier i masę serową umieszczamy na blaszcze do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 150°C na maksymalnie 10 minut.
  • Wyjmujemy z piekarnika i dajemy mu lekko ostygnąć. Następnie zdejmujemy papier lub matę i zwijamy w rulon jak naleśnik. Na desce do krojenia z użyciem noża kroimy na wąskie paseczki. Makaron jest gotowy.
  • Porcję wykładamy na talerz i dodajemy połówę podsmażonego mięsa z sosem. Posypujemy serem Parmezan. Obiad jest gotowy. Smacznego:)

Video do przepisu

MAKRO:

  • Makro na 1 porcję: KALORI: 1051 | BIAŁKO: 72g | TŁUSZCZ: 77g | WĘGLOWODANY: 13g | WĘGLOWODANY NETTO: 13g


Zobacz więcej przepisów na YouTube

Odwiedź mnie na Instagramie

 

Lubisz moje przepisy? Napijmy się razem wirtualnej kawy

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *