Pyszny, sycący obiad czyli Spaghetti Bolognese z ketogenicznym makaronem. Do jego przygotowania nie jest potrzebna mąka, orzechy czy nasiona.
Zobacz jak prosto można wykonać ten makaron, a zachwyci Ciebie smakiem. Przygotowany możemy przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce. Chłodny traci sprężystość. Przed jego podaniem wystarczy go włożyć do gorącej wody na kilka sekund i będzie gotowy.
KETO Spaghetti Bolognese
Ilość porcji:
2
porcjeCzas:
30
minutesKalorie:
2102
kcalSkładniki
400g mięsa wołowego
400g sosu pomidorowego z bazylią
200g sera Mozzarella
2 żółtka
łyżka sera Parmezan
Wskazówki
- Na rozgrzanej patelni umieszamy 400 gramów mielonego mięsa wołowego i podsmażamy. W międzyczasie łopatką rozdzielamy mięso na mniejsze kawałki. Gdy mięso będzie już ładnie usmażone dolewamy 400g pomidorowego sosu z dodatkiem bazylii i podgrzewamy całość.
- 200 gramów tartego sera Mozzarella umieszczamy w naczyniu żaroodpornym/ misce i podgrzewamy. Może być w mikrofalówce lub piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 5 minut. Piekarnika nie wyłączamy, gdyż w kolejnym kroku będzie nam jeszcze potrzebny.
- Gdy ser będzie już płynny i nadal dosyć ciepły dodajemy 2 żółtka. Mieszamy około minuty aż wszystko dobrze się połączy. Można również dodać przyprawy czy zioła i wtedy uzyskamy różne smaki. Gotową masę wykładamy na papier do pieczenia lub matę silikonową. Przykrywamy drugim papierem i wałkujemy. Ser nadal musi być ciepły aby dobrze się rozwałkował.
- Zdejmujemy górny papier i masę serową umieszczamy na blaszcze do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 150°C na maksymalnie 10 minut.
- Wyjmujemy z piekarnika i dajemy mu lekko ostygnąć. Następnie zdejmujemy papier lub matę i zwijamy w rulon jak naleśnik. Na desce do krojenia z użyciem noża kroimy na wąskie paseczki. Makaron jest gotowy.
- Porcję wykładamy na talerz i dodajemy połówę podsmażonego mięsa z sosem. Posypujemy serem Parmezan. Obiad jest gotowy. Smacznego:)
Video do przepisu
MAKRO:
- Makro na 1 porcję: KALORI: 1051 | BIAŁKO: 72g | TŁUSZCZ: 77g | WĘGLOWODANY: 13g | WĘGLOWODANY NETTO: 13g
Zobacz więcej przepisów na YouTube
Odwiedź mnie na Instagramie