KETO śmietanowiec z galaretką
Ilość porcji:
20
porcjiKalorie:
1319
kcalCzas przygotowania:
15
minutCzas tężenia:
180
minutSkładniki
400ml śmietanki 30%
2 galaretki bez cukru, cytrynowa i truskawkowa
15 żelatyny (do 25g, jeśli konsystencja ma być bardziej zwarta) plus gorąca woda
500ml gorącej wody
7 łyżek erytrolu w pudrze lub więcej
Wskazówki
- 500ml gorącej wody rozdzielamy na dwa naczynia. W każdym rozpuszczamy wybraną galaretkę. Dodajemy po około 2 łyżki erytrolu i mieszamy. Odstawiamy do stężenia.
- 20g żelatyny zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia żelatyny.
- 400ml zimnej śmietanki ubijamy na puszystą masę. Dodajemy 3 łyżki erytrolu i mieszamy jeszcze chwilę. Nie przerywając miksowania wlewamy rozpuszczoną żelatynę. Wyłączamy mikser.
- Galaretki kroimy za pomocą noża na drobniejszą kostkę. Przekładamy do masy śmietanowej i mieszamy delikatnie. Gotowe ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy i wkładamy do lodówki na około 2 godziny lub godzinę do zamrażalnika.
- Do większej miski wlewamy gorącą wodę i wkładamy formę z ciastem na około 2 minuty. Następnie przekładamy ciasto na talerz i kroimy.
- Smacznego:)
Video do przepisu
MAKRO na całe ciasto:
- KALORIE: 1319 | BIAŁKO: 47g | TŁUSZCZ: 120g | WĘGLOWODANY: 13g | WĘGLOWODANY NETTO: 13g
Wypróbowałaś/eś ten przepis?
Wejdź na Instagram i oznacz @tluste_gary
Zobacz więcej przepisów na YouTube