KETO śmietanowiec z galaretką, czyli jak zrobić najprostsze ciasto

KETO śmietanowiec z galaretką

Ilość porcji:

20

porcji
Kalorie:

1319

kcal
Czas przygotowania:

15

minut
Czas tężenia:

180

minut

Składniki

  • 400ml śmietanki 30%

  • 2 galaretki bez cukru, cytrynowa i truskawkowa

  • 15 żelatyny (do 25g, jeśli konsystencja ma być bardziej zwarta) plus gorąca woda

  • 500ml gorącej wody

  • 7 łyżek erytrolu w pudrze lub więcej

Wskazówki

  • 500ml gorącej wody rozdzielamy na dwa naczynia. W każdym rozpuszczamy wybraną galaretkę. Dodajemy po około 2 łyżki erytrolu i mieszamy. Odstawiamy do stężenia.
  • 20g żelatyny zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia żelatyny.
  • 400ml zimnej śmietanki ubijamy na puszystą masę. Dodajemy 3 łyżki erytrolu i mieszamy jeszcze chwilę. Nie przerywając miksowania wlewamy rozpuszczoną żelatynę. Wyłączamy mikser.
  • Galaretki kroimy za pomocą noża na drobniejszą kostkę. Przekładamy do masy śmietanowej i mieszamy delikatnie. Gotowe ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy i wkładamy do lodówki na około 2 godziny lub godzinę do zamrażalnika.
  • Do większej miski wlewamy gorącą wodę i wkładamy formę z ciastem na około 2 minuty. Następnie przekładamy ciasto na talerz i kroimy.
  • Smacznego:)

Video do przepisu

MAKRO na całe ciasto:

  • KALORIE: 1319 | BIAŁKO: 47g | TŁUSZCZ: 120g | WĘGLOWODANY: 13g | WĘGLOWODANY NETTO: 13g

Wypróbowałaś/eś ten przepis?

Wejdź na Instagram i oznacz @tluste_gary

Zobacz więcej przepisów na YouTube

Udostepnij:

Lubisz moje przepisy? Napijmy się razem wirtualnej kawy

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Udostepnij:
Facebook
Twitter

Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *