

Zupa idealna na jesiennie dni, ale nie tylko – keto serowa zupa brokułowa. Przygotujesz ją z dosłownie kilku składników, a całość zajmie około 20 minut. Pyszna, rozgrzewająca z dodatkiem brokuła i sera, który nadaje zupie niepowtarzalny smak.
Składniki:
200g brokuła
50g cebuli
40g marchwi
łyżeczka masła klarowanego
20g rosołu lub wywaru warzywnego/ z kości lub wody
80g śmietanki 30%
50g sera tartego cheddar
sól, pieprz
Przygotowanie:
Potrzebujemy jednej niewielkiej cebuli, którą kroimy w miarę drobno i odkładamy na bok. Kolejno około połowy brokuła dzielmy na różyczki, które następnie kroimy na nie za duże kawałki. Na końcu ścieramy na tarce o dużych oczkach jedną małą marchewkę.
Gdy mamy już przygotowane składniki przechodzimy do przygotowania zupy – w garnku z grubszym dnem rozgrzewamy łyżeczkę masła klarowanego i dodajemy cebulę. Podsmażamy przez około 3-4 minuty, aż się zeszkli i do garnka przekładamy kawałki brokuła oraz marchewkę. Całość zalewamy rosołem, wywarem warzywnym, z kości lub po prostu wodą. Gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut, aż brokuł będzie miękki. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem, dolewamy śmietankę lub mleko kokosowe a także dodajemy sporą garść tartego żółtego sera. Na małej mocy podgrzewamy jeszcze zupę, mieszając aż ser się rozpuści. Przekładamy na talerz i zjadamy ciepłą.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku.
ORIENTACYJNE MAKRO:
KALORIE: 547 | BIAŁKO: 21g | TŁUSZCZ: 46g | WĘGLOWODANY: 18g | WĘGLOWODANY NETTO: 11g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników