To bajecznie czekoladowe keto ciasto zrobisz dosłownie z 3 składników. Bez dodatku mąki, bez nabiału. Przygotowanie ciasta zajmie ci około kwadransa, później już tylko pieczenie. Ciasto jest aksamitne, wilgotne w środku. Uważaj bo nie można mu się oprzeć😉
Składniki:
80g czekolady bez cukru np. Pure&Good
100g oleju kokosowego
5 jajek
sól
opcjonalnie erytrytol do smaku
Przygotowanie:
Do niewielkiego garnuszka dodajemy posiekaną czekoladę bez cukru oraz olej kokosowy. Następnie wszystko podgrzewamy, aż do całkowitego rozpuszczenia, nie doprowadzamy do wrzenia. Można również podgrzać w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Odstawiamy do przestudzenia.
Do misy miksera dodajemy jajka i szczyptę soli. Ubijamy mikserem, aż masa będzie jasna i puszysta, zajmie to kilka minut. Następnie nie przerywając miksowania dolewamy przestudzoną masę czekoladową. Miksujemy jeszcze chwilę, aż wszystko się połączy.
Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia. Po przelaniu do niej czekoladowego ciasta wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 20-25 minut. Po wyjęciu ciasto będzie wyrośnięte, jednak po chwili lekko opadnie. Kroimy dopiero jak wystygnie.
Makro ciasta będzie zależało od czekolady jaką użyjecie – na rynku są dostępne wersje bez cukru, można także użyć gorzkiej i dosłodzić później lekko erytrytolem. Życzę smacznego:)
Zobacz wykonanie tego przepisu czekoladowe keto ciasto krok po kroku.
ORIENTACYJNE MAKRO:
KALORIE: 1690 | BIAŁKO: 45g | TŁUSZCZ: 159g | WĘGLOWODANY: 25g | WĘGLOWODANY NETTO: 15g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników