


Zapraszam Was dzisiaj na przepis na pieczonego kurczaka z mozzarellą. Tak przygotowane mięso wychodzi soczyste i idealnie smakuje z dodatkiem sera. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Składniki:
200g filetu z kurczaka
300g brokuła świeżego lub mrożonego
200g sosu pomidorowego z bazylią
150g śmietany 18%
50g sera mozzarella
15g sera grana padano lub parmezanu
4 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
łyżeczka ziół prowansalskich
łyżeczka przyprawy do kurczaka
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania sosu – do miseczki dodajemy pomidory z bazylią, doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem oraz dodajemy trochę oliwy z oliwy. ¾ sosu przekładamy na dno naczynia do zapiekania a pozostały odstawiamy na chwilę. W tym czasie przygotujemy kurczaka. Jedną pierś kroimy na nie za grube kawałki. W miseczce łączymy tarty ser parmezan lub grana padano z łyżeczką przyprawy do kurczaka. Będzie to nasza panierka, w której dokładnie obtaczamy kawałki mięsa. Gotowe kawałki kurczaka układamy obok siebie w sosie pomidorowym. Każdą z nich polewamy łyżką sosu pomidorowego i posypujemy tartym serem mozzarella. Można również użyć pokrojonej kulki mozzarelli w zalewie. Posypujemy jeszcze wierzch ziołami i całość zapiekamy w piekarniku lub air fryerze przez około 20-25 minut w 180°C. W tym czasie gotujemy różyczki brokuła w osolonej wodzie.
Upieczonego kurczaka posypujemy jeszcze natką pietruszki i możemy już podawać. Do kurczaka podajemy np. jeszcze trochę kwaśnej śmietany na której układamy ugotowanego wcześniej brokuła. Smacznego:)
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
ORIENTACYJNE MAKRO na 1/2 porcji:
KALORIE: 585 | BIAŁKO: 37g | TŁUSZCZ: 42g | WĘGLOWODANY: 15g | WĘGLOWODANY NETTO: 9g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników