PIECZONY KURCZAK Z MOZZARELLĄ. Przepis na pyszny obiad w stylu keto i low carb

pieczony kurczak z mozzarellą

Zapraszam Was dzisiaj na przepis na pieczonego kurczaka z mozzarellą. Tak przygotowane mięso wychodzi soczyste i idealnie smakuje z dodatkiem sera. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Składniki:

200g filetu z kurczaka

300g brokuła świeżego lub mrożonego

200g sosu pomidorowego z bazylią

150g śmietany 18%

50g sera mozzarella

15g sera grana padano lub parmezanu

4 łyżki oliwy z oliwek

sól, pieprz

łyżeczka ziół prowansalskich

łyżeczka przyprawy do kurczaka

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania sosu – do miseczki dodajemy pomidory z bazylią, doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem oraz dodajemy trochę oliwy z oliwy. ¾ sosu przekładamy na dno naczynia do zapiekania a pozostały odstawiamy na chwilę. W tym czasie przygotujemy kurczaka. Jedną pierś kroimy na nie za grube kawałki. W miseczce łączymy tarty ser parmezan lub grana padano z łyżeczką przyprawy do kurczaka. Będzie to nasza panierka, w której dokładnie obtaczamy kawałki mięsa. Gotowe kawałki kurczaka układamy obok siebie w sosie pomidorowym. Każdą z nich polewamy łyżką sosu pomidorowego i posypujemy tartym serem mozzarella. Można również użyć pokrojonej kulki mozzarelli w zalewie. Posypujemy jeszcze wierzch ziołami i całość zapiekamy w piekarniku lub air fryerze przez około 20-25 minut w 180°C. W tym czasie gotujemy różyczki brokuła w osolonej wodzie. 

Upieczonego kurczaka posypujemy jeszcze natką pietruszki i możemy już podawać. Do kurczaka podajemy np. jeszcze trochę kwaśnej śmietany na której układamy ugotowanego wcześniej brokuła. Smacznego:)

Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:

ORIENTACYJNE MAKRO na 1/2 porcji:

KALORIE: 585 | BIAŁKO: 37g | TŁUSZCZ: 42g | WĘGLOWODANY: 15g | WĘGLOWODANY NETTO: 9g

*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników



Udostepnij:

Lubisz moje przepisy? Napijmy się razem wirtualnej kawy

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Udostepnij:
Facebook
Twitter

Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *