

Dzień dobry,
zapraszam Was dzisiaj na przepis na keto sernik w słoiczku. Prosty deser na zimno, który możemy zabrać z sobą również do pracy. Kremowy z nutą sezonowych owoców.
Składniki:
200g serka śmietankowego naturalnego
100g śmietanki 30%
2 łyżki soku z cytryny
100g zmielonych migdałów blanszowanych
1/2 łyżeczki cynamonu
aromat waniliowy
2 łyżki masła
łyżka erytrytolu
150g owoców np. jeżyn, porzeczek
Przygotowanie:
W średniej miseczce umieszczamy serek śmietankowy (może być również taki z wiaderka) i dodajemy do niego śmietankę oraz sok z cytryny. Całość miksujemy przez chwilę, aby wszystkie składniki się połączyły. Opcjonalnie można dodać preferowany przez nas słodzik. Odstawiamy na bok i przygotujemy teraz kruszonkę. W tym celu łączymy ze sobą zmielone migdały, cynamon, aromat waniliowy, łyżkę erytrytolu oraz roztopione i schłodzone masło. Mieszamy.
Serniczek można podać w słoiczkach, będę potrzebne 3 sztuki lub wybrać jedno większe naczynie. Wszystkie składnik układamy warstwowo – zaczynamy od kruszonki, wykładamy na spód 2 łyżki, na to warstwę przygotowanego wcześniej sera, który rozprowadzamy w miarę równo i układamy owoce. U mnie są to czerwone porzeczki oraz jeżyny, ale możecie użyć malin, truskawek czy borówek. Dalej wykładamy jeszcze po łyżce do dwóch serowej masy, trochę kruszonki i na końcu pozostały nam jeszcze owoce do dekoracji. Gotowy serniczek przechowujemy do trzech dni w lodówce.
Zobacz wykonanie tego przepisu KETO sernik w słoiczku krok po kroku.
ORIENTACYJNE MAKRO na sałatkę na 1 z 3 porcji:
KALORIE: 540 | BIAŁKO: 13g | TŁUSZCZ: 49g | WĘGLOWODANY: 12g | WĘGLOWODANY NETTO: 6g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników