Pomysł na pyszny KETO obiad – sycąca sałatka z indykiem

keto sałatka z indykiem

Kolorowa sałatka z indyka z dodatkiem świeżych ziół. Idealna do podania na obiad solo lub w papryce.

Prosty przepis a jego wykonanie zajmie Wam około 20-25 minut.

Składniki:

300g filetu z piersi indyka

6 łyżek oliwy z oliwek

2 łyżeczki przyprawy do kurczaka

250g pomidora

1 czerwona cebula

200g awokado

świeże zioła- natka pietruszki, bazylia, kolendra

sól, pieprz

25g majonezu

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania piersi z indyka. Jedną większą polewamy oliwą z oliwek i posypujemy przyprawą do kurczaka. Przewracamy i czynność powtarzamy, a następnie dokładnie obtaczamy całą pierś. Tak przygotowaną możemy upiec w piekarniku czy usmażyć na patelni.

Ten czas wykorzystamy na przygotowanie pozostałych składników. Zaczniemy od pokrojenia dwóch pomidorów w kostkę, można także wykorzystać pomidory koktajlowe, czerwonej cebuli oraz awokado. Wszystko następnie przekładamy do miski. Skrapiamy sokiem z połowy cytryny i dodajemy wybrane pokrojone świeże zioła a także doprawiamy solą oraz pieprzem.

Upieczoną pierś z indyka rozdrabniamy, może to być kostka lub za pomocą dwóch widelców rozdzielamy na kawałki. Gotowe mięso przekładamy do miski, dodajemy czubatą łyżkę majonezu i mieszamy. Sałatka jest gotowa. 

Ja zdecydowałam się na podanie jej w papryce, choć można zjeść ją już samą. Sałatką wypełniany połówki papryki oczyszczone z błonek i nasion. Z podanych składników wyjdą 2 porcje. Gotową sałatkę przechowujemy w lodówce.

Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku.

ORIENTACYJNE MAKRO na sałatkę na 1 z 2 porcji:

KALORIE: 716 | BIAŁKO: 37g | TŁUSZCZ: 57g | WĘGLOWODANY: 16g | WĘGLOWODANY NETTO: 11g

*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników



Udostepnij:

Lubisz moje przepisy? Napijmy się razem wirtualnej kawy

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Udostepnij:
Facebook
Twitter

Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *