
Kolorowa sałatka z indyka z dodatkiem świeżych ziół. Idealna do podania na obiad solo lub w papryce.
Prosty przepis a jego wykonanie zajmie Wam około 20-25 minut.
Składniki:
300g filetu z piersi indyka
6 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
250g pomidora
1 czerwona cebula
200g awokado
świeże zioła- natka pietruszki, bazylia, kolendra
sól, pieprz
25g majonezu
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania piersi z indyka. Jedną większą polewamy oliwą z oliwek i posypujemy przyprawą do kurczaka. Przewracamy i czynność powtarzamy, a następnie dokładnie obtaczamy całą pierś. Tak przygotowaną możemy upiec w piekarniku czy usmażyć na patelni.
Ten czas wykorzystamy na przygotowanie pozostałych składników. Zaczniemy od pokrojenia dwóch pomidorów w kostkę, można także wykorzystać pomidory koktajlowe, czerwonej cebuli oraz awokado. Wszystko następnie przekładamy do miski. Skrapiamy sokiem z połowy cytryny i dodajemy wybrane pokrojone świeże zioła a także doprawiamy solą oraz pieprzem.
Upieczoną pierś z indyka rozdrabniamy, może to być kostka lub za pomocą dwóch widelców rozdzielamy na kawałki. Gotowe mięso przekładamy do miski, dodajemy czubatą łyżkę majonezu i mieszamy. Sałatka jest gotowa.
Ja zdecydowałam się na podanie jej w papryce, choć można zjeść ją już samą. Sałatką wypełniany połówki papryki oczyszczone z błonek i nasion. Z podanych składników wyjdą 2 porcje. Gotową sałatkę przechowujemy w lodówce.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku.
ORIENTACYJNE MAKRO na sałatkę na 1 z 2 porcji:
KALORIE: 716 | BIAŁKO: 37g | TŁUSZCZ: 57g | WĘGLOWODANY: 16g | WĘGLOWODANY NETTO: 11g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników